Beruházás

2023.10.20. 06:50

Letették az épülő új buszváró alapkövét Mélykúton – galériával

Több mint ötvenmillió forintból épül új, fedett buszváró Mélykút központjában. A létesítmény alapinfrastruktúráját és a körülötte lévő új parkolókat már 2021-ben megépítették, 68 millió forintból. Az új buszállomás jövő tavaszra készülhet el teljesen.

Pozsgai Ákos

Bolvári János (balra) áldotta meg az alapkövet, amit Kovács Tamás, Bányai Gábor és Dora Tibor közösen raktak le

Fotó: Pozsgai Ákos

Kis ünnepség, de annál fontosabb, mert egy olyan alapkövet teszünk le, aminek a munkálatait már két évvel ezelőtt elkezdtük, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – fogalmazott Kovács Tamás polgármester az alapkőletételen. 

A területtel szemben lévő, korábban nyitott csapadékcsatornát lefedték, és parkolót építettek, ezzel gyakorlatilag kiszélesítve az utat. A beruházás folytatásaként a TOP Plusz pályázaton nyert 52 millió forintból hamarosan megépül egy váróterem, egy fedett le- és felszálló rész, valamint egy külön épületrész is, ahol a mosdó kap majd helyet. A váróterem ugyan nem lesz fűtőberendezéssel felszerelve, azonban a bent lévő padok fűtöttek lesznek. A kivitelező cég képviselőjével zajlott egyeztetés során történt megállapodás szerint várhatóan jövő tavaszra készülhet el a kétállásos, új buszállomás, a Bajáról, Jánoshalmáról és Szeged felől érkező buszok ide fognak érkezni, illetve innen indulnak tovább. Ezzel nem terhelik a városközpont többi úthálózatát. 

Bolvári János esperesplébános megáldotta az alapkövet, amit Kovács Tamás polgármester, Bányai Gábor kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője és Dora Tibor, a kivitelező Univerholz Kft. ügyvezetője közösen raktak le. 

– A projekt megvalósításával a tervezett gyalog- és kerékpárút is megépül az 55-ös főútvonal bal oldalán, a városból Tataháza felé kivezető szakaszon, a külterületen meglévő kerékpárútig, ahhoz csatlakoztatva több mint 420 méter hosszan. A tervezett kerékpárút burkolata 2,7 méter széles lesz, 5 centiméter széles kerti szegéllyel, mellette mindkét oldalon 50-50 centiméter széles útpadkával – erről már az ünnepélyes alapkőletételt követő városházi tájékoztatón beszélt a polgármester. 

Kiemelte, hogy külön kerékpárutas vasúti átjáró lesz kialakítva vasúti fényjelzővel és félsorompóval. 

– A kiépülő, még hiányzó kerékpárútnak köszönhetően végre egybefüggő hálózat jön létre, hiszen összeköti majd a két meglévő kerékpárutat – emelte ki a városvezető, aki szerint az sem mellékes szempont, hogy a beruházásnak köszönhetően a lakott területen kívül elhelyezkedő munkahelyek és a település belterülete között biztonságos lesz a kerékpáros közlekedés. 

Más beruházások is zajlanak a településen 

Kovács Tamás tájékoztatójában szólt még az önkormányzati konyha folyamatban lévő felújításáról, ahol az energetikai beruházás során teljesen megújul az épület tetőszerkezete is. Kitért az épülő kulturális- és sportkomplexumra is, amely a város központjában, a jelenlegi művelődési ház mellett épül a beruházás helyszínéül szolgáló zöldterületen. A régi, rossz állapotban lévő sportcsarnokot elbontották, a helyén épül a 20×40 méteres, szabványos méretű küzdőtérrel, 300 fős mobil lelátókkal, öltözőkkel és egyéb kiszolgáló helyiségekkel rendelkezdő sportközpont. A külső területen egy 1367 négyzetméteres sportpályát is kialakítanak. 

A komplexum központi részén egy 216 négyzetméteres aula helyezkedik el, mindemellett az épület részét képezi majd egy 314 négyzetméteres rendezvényterem az ahhoz tartozó 141 négyzetméteres nézőtérrel és a 111 négyzetméteres színházi színpaddal. A telken belül 46 új parkoló is létesül, ebből 4 pozíció az elektromos autók töltésére lesz alkalmas. A szomszédos telken továbbá létrejön 27 darab személygépkocsi és két autóbusz-parkoló, a közterületen pedig további 41 darab személygépkocsi-parkoló, melyből hármat mozgássérültek részére alakítanak ki. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában