Névnapi köszöntő

2023.10.16. 08:04

Isten éltesse a Margitokat és a Gálokat!

Október 16-án a születésnaposokon kívül a Margitok és a Gálok ünnepelhetnek.

Baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A Margit női név a görög eredetű latin Margareta név megmagyarosodott alakja, a jelentése: gyöngy. A köznév a görögben valószínűleg perzsa eredetű. Valószínűleg a babiloni mar galliti kifejezésre vezethető vissza, jelentése: a tenger leánya vagy a világosság gyermeke. A Margit név fejlődési sora: Margerita – Margerit – Margrit – Margit.

A Margit a 20. század első felében volt a legnépszerűbb, az 1990-es években már ritka név, a Gréta gyakori, a Margaréta igen ritka, a Margarét, Margarita, Gréte, Manga, Margita, Margitta, Margó, Méta, Metta, Peggi és a Réta szórványos név, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között, kivéve a Grétát, ami a 19-27. legnépszerűbb női név.

A Gál Gallusz név régi magyar formájának, a Gálosnak a rövidülése. A Gál a 16-17. században nem volt ritka név Magyarországon, az 1990-es években a Gallusszal és a Gálossal együtt szórványos név, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb férfinév között.

Természetesen a következő napokban sem maradunk névnaposok nélkül: Ignác, Rudolf, Hedvig, Lukács, Nándor, Pál, Vendel, Irén, Orsolya, Zsolt, Előd és Kordélia ünnepelheti névnapját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában