Jubileum

2023.10.15. 13:36

Hercegszántón ünnepeltek a sokácok – galériával

A Sokác Horvátok Országos Szervezete szombaton ünnepelte megalakulásának 55. évfordulóját.

Tölgyesi Gábor

Fotó: Tölgyesi Gábor

A program délelőtt kispályás labdarúgó tornával kezdődött a sportcsarnokban, horvát csapatok részvételével. A győzelmet a dusnoki együttes szerezte meg. A körmérkőzéses lebonyolítású összecsapáson a győzelmet veretlenül a dusnokiak szerezték meg.  Második helyen a Baja csapata végzett, harmadikak a szántóiak lettek.

Az ünnepi program délután a Tárgyi és Képzőművészeti Gyűjtemények Házában folytatódott. Kovacsev István a szervezet elnöke köszöntőjét követően többek között szólt a közösség megalapítójáról néhai Vélin István, az akkori iskola igazgatójáról. Őt Páncsity István követte több évtizedes szervezői tevékenységével.  

– Én 2017-ben vettem át ezt a megtisztelő feladatot. A sokác horvát kultúra ápolása, megőrzése jelenleg is feladatunk, ezt végezzük. Kiemelten kezeljük a fiatalok bevonását a szervezetünkbe, hogy legyen utánpótlásunk a hagyományok, a kultúra ápolásában – mondta Kovacsev István.

Ezt követően az elnök Horvátország pécsi főkonzuljával, Drago Horvattal leplezte le az évforduló emlékére készített emléktáblát, amit Polyák Imre helybéli plébános szentelt meg.

A művelődési házban az ünnepi vacsora után következett a kulturális program. Elsőként a horvát általános iskola tamburásai óriási sikerrel mutatkoztak be. A Veseli Santovcani Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület táncosai a tőlük megszokott színvonalú produkciót mutatták be. Az est fénypontja az a zenekari összeállítás volt, amiben az utóbbi évek szántói zenészei együtt alkottak produkciót. Ebben a műsorban horvát műdalokat énekelt Gyurity István hercegszántói születésű színművész. A nap bállal fejeződött be, ahol a talpalávalót a Podravka együttes szolgáltatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában