Jubileum

2023.10.17. 14:25

Harminc éve került vissza a református egyházhoz a halasi gimnázium – galériával

A Sziládys Öregdiákok Baráti Köre ünnepi közgyűlésén emlékezett meg Szilády Áron református Gimnázium újjáalakulásának 30 évvel ezelőtti eseményeiről. Az öregdiákok mellett erre az alkalomra meghívták az 1993-ban indult 4 és 6 évfolyamos osztályok diákjait és osztályfőnökeit is.

Pozsgai Ákos

Jubileumot ünnepelt a Szilády Áron Református Gimnázium

Fotó: Pozsgai Ákos

A gimnázium dísztermében rendezett emlékünnepségen Bognárné F. Nagy Éva, a Sziládys Öregdiákok Baráti Körének elnöke, címzetes igazgató köszöntötte a megjelenteket, aki úgy fogalmazott, hogy az intézmény egyházi tulajdonba való visszavétele igencsak göröngyös folyamat volt, az azóta eltelt három évtized és az elért eredmények bizonyítják, hogy jó döntés volt. Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere úgy fogalmazott, hogy a Szilády-gimnázium elmúlt harminc évére igazán büszke lehet, habár, az intézményben mindig is magas szinten folyt a gimnázium oktatás, a református egyházhoz való visszakerülése pedig ismét régi híréhez méltóvá tette.

Bödecs Pál nyugalmazott református lelkész, a gimnázium volt igazgatója a rendszerváltás utáni időkre emlékezett vissza, amikor a halasi városvezetés nem szerette volna, hogy a gimnázium visszakerüljön a református egyházhoz. – Akkoriban az intézményhez és a városhoz is méltatlan sajtócikkek jelentek meg a visszavétel körüli tárgyalásokról, a református egyház országos és helyi vezetői heroikus küzdelmet vívtak a gimnáziumért, habár később csillapodtak az akkori megalapozatlan indulatok, időre volt szükség ahhoz, hogy a helyzet normalizálódjon. Mára országosan is elismert intézménnyé nőte ki magát a gimnázium, nemcsak Kiskunhalasról hanem a közeli és távolabbi településekről is sokan tanulnak itt. A diákok szeretik az iskolájukat, évek óta túljelentkezés van az intézményben – emelte ki a volt főigazgató.

Szabó Ferenc, a gimnázium jelenlegi igazgatója, beszéde elején köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek abban, hogy az iskola vissza kerülhetett a református egyházhoz. – Rengeteg feláldozás, energia, hit, pénz, idő kellett ahhoz, hogy ezt elérjük. Ahol most tart iskolánk, a harminc évvel ezelőtti induláshoz képest, elképesztően nagy változás. Rengeteg sikeresen megvalósult pályázat, a tanárok, a diákok és a fenntartó áldozatos munkája van benne – fogalmazott a gimnázium vezetője, aki korábban maga is ebben a gimnáziumban érettségizett.

Az ünnepi közgyűlésen több megemlékezés is elhangzott, valamint az iskola mai és egykori diákjai is verssel és zenével, valamint a Lórántffy Kamarakórus és sziládys népzenészek működtek közre. A program záró eseménye volt, hogy az iskola udvarán a 30 éves jubileum alkalmából egy emlékfát ültettek el az iskola volt és jelenlegi tanárai és diákjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában