Előadás

2023.10.14. 12:37

Fórumot tartottak a nyugdíjasok részére Madarason – galériával

Közbiztonsági előadás, szűrőprogramok, sportrendezvények várták október 13-án a madarasi lakosokat a művelődési házban.

Márton Anna

Előadást tartottak a nyugdíjasoknak

A rendezvényen a kulcsszó a biztonság volt. Előadások sorozata és sok érdekes program biztosította a lakosság részére, hogy oda figyeljenek magukra, egymásra és a közösségre. Az eseményen Vedelek Norbert a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében hangsúlyozta a biztonság fontosságát.

– Három síkon is értelmezhetjük a biztonság témakört. Elsősorban mondhatjuk, hogy az ország biztonságos, hiszen az állam megvédi a határait és ez különösen aktuális itt a Délvidéken, különösen Madarason, öt-tíz kilométerre a határtól. A hírekben olvashatjuk, hogy közel került hozzánk Afganisztán hiszen a tálibok felügyelik már a migráns csempészetet a határ túloldalán. Nagyon fontos dolog az, hogy az állam védi a határt. Másik sík, ahol értelmezni lehet a biztonságot, az a települési szint. Szinte hétköznapi és természetes az embereknek az, ha jól működik a település. Akkor van közvilágítás, a szemetet elviszik, van csatornázás. Madarason szerencsére minden jól működik. A harmadik sík pedig az otthonunk. Mindenki szeretné biztonságban tudni a szeretteit, az idős szülőket, nagyszülőket – fogalmazott hírportálunknak az alelnök, aki ismertette a fórum résztvevőivel a kormány Gondosóra programját. Mindenkinek ajánlott az eszköz, akinek a közelében nincsen egyetlen családtag sem. Diszpécserszolgálat működik 0-24 órában, de barátok, rokonok, szomszédok, szociális gondozók telefonszáma is beállítható, egyből lehet segítséget hívni ha gond van. A helyszínen lehetőség volt a Gondosóra programra is regisztrálni.

Gedovits Zoltán rendőrfőtőrzszászlós, a Bajai Rendőrkapitányság munkatársa a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban tartott tájékoztatást az idősek részére, különös tekintettel a kerékpáros közlekedésre.

Jelentős változás várható hamarosan az időjárási körülményekben, arra hívta fel a figyelmet a szakember, hogy rövidülnek a nappalok és ezt fontos tudatosítani mindenkiben. A kerékpár fontos tartozékairól is beszélt, legfőképp a világításról. A világos ruházat használatára is kitért, ugyanakkor megemlítette, hogy a KRESZ előírja, hogy lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező láthatósági mellényt viselni. Gedovits Zoltán felhívta az idősek figyelmet arra is, ahogy múlik az idő az érzékszerveink rugalmassága megváltozik. Kiemelte a látással kapcsolatban, hogy nehezebben alkalmazkodik a világos és a sötét fényviszonyok között. A reflexek is lassabbak, a hallás is csökkenhet, ezért a környezet zaját kevésbé érzékeli egy idősebb ember. A távolságok megbecslése is változik. Fontos ezeket tudomásul venni a biztonságos közlekedés érdekében.

Balla Csaba polgármester az eseményen hangsúlyozta, hogy az önkormányzat szándéka az, hogy segítse az időseket mindenféle lehetőséggel, támogassák az egészségmegőrzésben, felhívják a figyelmet a bűnmegelőzés fontosságára, hogy ne váljanak áldozatokká. A polgármester szerint a rendőrség megelőző intézkedései mellett elengedhetetlen az idősekre való fokozott odafigyelés, törődés, a társadalmi összefogás. A Bácsalmási Mentős Alapítvány a helyszíni tájékoztatóján a defibrillátor működésével ismerkedhettek a jelenlévők, illetve megtanulhatták az amatőr újraélesztést.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában