Kecskemét

2023.10.28. 17:33

Fakitermelés kezdődik a Milliomodik hektár erdőben

Kecskeméten, a Milliomodik hektár erdőben fakitermelést hajtanak végre várhatóan november 13-ától. Ennek eredményeként megszüntetik a kiszáradt fák által okozott veszélyhelyzetet, javítják az erdő jelenlegi állapotát, fejlesztik a parkerdő és a véderdő funkcióját. A részletekről Szabó Lajos erdőmérnök Kecskemét Város erdeinek erdészeti szakirányítója adott számot.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: MW-archív / illusztráció

A Milliomodik hektár erdő Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonkezelésében áll. A véderdő frekventált helyen, a Széchenyivárosban, a megyei kórház tőszomszédságában található. A véderdő funkció mellett a parkerdő funkciónak van prioritása. Sokan látogatják a városrészben élők. Sétautak, tájékoztató táblák, padok, asztalok vannak a területen. 

A szakember hozzátette: az erdőben időszerű a fahasználati beavatkozás, melyet az extrém aszály következtében kiszáradt fák kivágása külön is indokolttá tesz. Mivel ez az erdő közvetlenül lakóövezetben található, ezért ezen erdőknek a léte, állapota, illetve bennük történő erdőkezelési munkák közvetlenül is hatással vannak a városlakók mindennapjaira.

A közgyűlés által elfogadott modern szemléletű erdőkezelési koncepció alapján az elmúlt évben több erdészeti munka valósult már meg, az elkövetkező időszakban a Milliomodik hektár erdőben fakitermelését tervezik végrehajtani.

Ennek legfontosabb céljai: 

  • a kiszáradt fák által okozott veszélyhelyzet megszüntetése
  • az erdő jelenlegi állapotának javítása, diverzifikálása, az elegyesség növelése, az ökológiai stabilitásának növelése 
  • a parkerdő és a véderdő funkció fejlesztése.
Szabó Lajos erdőmérnök Kecskemét Város erdeinek erdészeti szakirányítója
Fotó: Bús Csaba

A fakitermelés szakszerű elvégzésével az erdőszerkezetet a folyamatos erdőborítás irányába változtatják meg. A kivágandó fák szakszerű kijelölése megtörtént. A feladathoz hozzátartozik a természetvédelmi állapot, biodiverzitás növelése is. Ennek érdekében holtfa is marad a területen. A lábon álló facsonkok odúlakó madaraknak, különféle rovaroknak, gombáknak jelentenek élőhelyet a jövőben.

A fakitermelés során mintegy 140 köbméter faanyagot vágnak ki, melyet az önkormányzat szociális tűzifaként hasznosít. 

A fakitermelés során keletkezett vékonyabb faanyag aprításával keletkezett faaprítékot a sétautak mulcsozására használják majd fel.

A kivitelezés időszakában a biztonságos munkavégzés, a balesetek elkerülése végett az erdőt, a munkaterületet, egyes erdővel határos parkolórészeket lezárják a lakossági forgalom elől. Még gyalogosan sem lehet áthaladni az erdei utakon. A munkálatok várható kezdési időpontja 2023. november 13.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában