Díjátadó

2023.10.22. 15:08

Elismeréseket adtak át Soltvadkerten az ünnep alkalmából – galériával

Az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából megemlékezést rendeztek Soltvadkerten. Az iskolások műsora után a város és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az 56-os kopjafát. Ezt követően városi kitüntetéseket adtak át az ünnepélyes közgyűlés keretében.

Barta Zsolt

A felvételen a városi kitüntetett polgárok csoportja

Fotó: Barta Zsolt

Soltvadkerten minden évben a helyi általános iskola diákjai adnak ünnepi műsort az 56-os forradalmárokra emlékezve. Így történt ez idén is, a diákok felelevenítették a kommunista rezsim elleni forradalom legfontosabb eseményeit a helyi művelődési ház színpadán.

A műsor után az ünneplő közönség a Hősök terére vonult, ahol a város szervezeteinek a képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit. A rendezvényen Turán István kiskőrösi történész mondott ünnepi beszédet. Mint mondta: „Soltvadkert községben, akárcsak a környékbeli településeken is, október 27-én vették kezdetüket az események, amelyek a vidék forradalmának tipikus jeleit viselték magukon. A korabeli jelentések szerint a cipész ktsz-ben már délelőtt szervezkedések zajlottak, délután pedig több száz fős tömeg vonult a Kossuth-szoborhoz, ahol elénekelték a Himnuszt, megkoszorúzták az emlékművet, majd közfelkiáltással megválasztották a helyi nemzeti bizottságot. Ezt követően a feltüzelt tömeg egy traktor segítségével ledöntötte az elnyomás jelképének számító szovjet hősi emlékművet, valamint a középületekről eltávolították a vörös csillagot. A pártvezetőket és a tanácsi vezetőket felfüggesztették. A frissen alakult nemzetőrség átvette a rendőrség szerepét, a hónap utolsó napján pedig a Kisgazdapárt helyi szervezete is megalakult. A forradalmi eseményeknek itt is a november 4-ei katonai intervenció vetett véget.”

A vadkerti iskolások adtak idén is ünnepi műsort
Fotó: Barta Zsolt

A kültéri megemlékezés után a megemlékezők visszavonultak a művelődési ház színháztermébe, itt ugyanis ünnepélyes keretek között városi kitüntetéseket nyújtott át Temerini Ferenc polgármester.

A város vezetése Soltvadkert Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Haskó Lászlónak, aki 17 éven át végzett önkormányzati képviselői tevékenységet. A Soltvadkert Városért Közalapítvány kuratóriumi elnökeke volt, tevékenykedett az Agrárkamarában, a Soltvadkerti Gazdakörben és a Méhészek Fejér Megyei Egyesületében, hozzájárult a város fejlődéséhez és Soltvadkert jó hírnevének növeléséhez. Haskó László a rendezvényen nem tudta átvenni az elismerést, mivel időközben megbetegedett.

A Soltvadkert Városért kitüntető címet Ocskó Zoltán kapta, a Soltvadkerti Önkéntes Tűzoltó-egyesületben végzett önzetlen közösségi munkásságáért és Soltvadkert Város Köztestületi Tűzoltó-parancsokságának tűzoltóparancsnokaként magas színvonalon végzett példaértékű szolgálatáért.

A város elöljárósága Pro Scole kitüntetést adományozott és egyhavi bruttó illetményének megfelelő jutalomban részesítette Rácz Józsefnét, a helyi általános iskola pedagógusaként hivatástudattal végzett oktató-nevelő munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából.

Ugyancsak Pro Scole kitüntetést kapott és egyhavi bruttó illetményének megfelelő jutalomban részesült Schmélné Szőrfi Gyöngyi az önkormányzati óvoda pedagógusaként hivatástudattal végzett oktató-nevelő munkájáért nyugdíjba vonulása alkalmából.

Az önkormányzat Az Év Sportolója díjat adományozta és százezer forint pénzjutalomban részesítette Müller Petrát, kiváló sportolói helytállásáért, a birkózás sportágban hazai és nemzetközi versenyeken elért kimagasló eredményeiért. Ugyancsak Az Év Sportolója díjat kapta és százezer forintot vehetett át Lei Balázs kiváló sportolói helytállásáért.

Soltvadkert Város Sportjáért díjat kapott Fenyvesi Anikó, aki a Soltvadkerti Testedző Egyesület pénzügyi vezetőjeként az egyesület és a szakosztályok pályázatainak menedzselésében végzett kiemelkedő munkát.

A város vezetése Az Év Vállalkozója díjban részesítette Szerényi Józsefet, a SZERÉNYI Jármű Műszaki Szolgáltató Kft. ügyvezetőjét, a hosszú időn át végzett, kiemelkedő és példamutató vállalkozói tevékenységéért, munkahelyek létrehozásáért és megtartásáért.

Soltvadkert Város Közbiztonságáért díjat kapta Frittmann Zoltán Gábor, a Soltvadkert Város Polgárőr Egyesületében végzett kiemelkedő polgárőri munkásságáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában