KSH

2023.10.04. 21:27

Elfogynak a nemzetiségi lakosok: Hova lettek a szlovákok meg a németek a Kiskőrösi járásból?

Minden 33. lakos szlovák Kiskőrösön. Legalább is ez derül ki a KSH tavalyi népszámlálási felméréséből. Soltvadkerten sem jobb a helyzet: ott a németek száma 73, azaz csak minden századik ember merte bevállalni őseinek a származását.

Barta Zsolt

A felvételen a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar. Sajnos egyre idősebbek a csoport tagjai

Fotó: Barta Zsolt / archív-felvétel

A harmadik legnagyobb létszámú közigazgatási egység Bács-Kiskunban a Kiskőrösi járás. A kecskeméti és a bajai térség előzi meg. Egyebek mellett ez is kiderül abból a népszámlálási adat sorból, amely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető. 

A tavalyi felmérés részletes információi mellett ott találhatóak a 2012-es adatok is. Az előző 10 évben a Kiskőrösi járás létszáma 54 625-ről 52 135-re csökkent. Azaz 4,6 százalékkal kevesebben élnek ma ezen a területen, mint 2011-ben. A visszaesés közel azonos a megyei értéke. A bajai – a második legnépesebb térségben – nagyon rossz a helyzet. Ott például a csökkenés mértéke 9,3 százalékos volt, a kalocsai körzetben pedig 9,1 százalékos. A kiskőrösi térségben is érezhető az az országos tendencia, miszerint kevesebben vallották meg, hogy melyik felekezethez tartoznak mint a korábbi felmérések során. 

Illetve a nemzetiségi kötődés is egyre gyengébbnek tűnik. 

Soltvadkerten például azt mondják, hogy az ottani lakosok közül, aki evangélikus, az nagy valószínűséggel sváb felmenőkkel rendelkezik. Érdekes, hogy 2011 mindössze 70-en vallották magukat a városban német nemzetiségűnek, miközben 1884 evangélikust tartott számon a statisztika. Tavaly a helyzet ennél szomorúbb képet mutatott. Bár 73-an jelölték be a német nemzetiséget, az evangélikusok száma 1422 volt. 

Kiskőrös szlovák alapítású város, száz éve a magyar szó elég ritka lehetett a helyi piacon, a statisztika alapján egyre kevesebben vallják magukat szláv eredetűnek. 2011-ben 1097-, addig tavaly 436 szlovák nemzetiségű polgárt tartottak nyilván. Ennél jóval több lehet a szlovákok száma, mivel a kőrösiek elmondása alapján a helyi evangélikusok többsége felvidéki eredetű. A városban 4112 luheránust tartanak nyilván, amely a település lélekszámának valamivel kevesebb, mint a harmada. Császártöltésen él a legtöbb német nemzetiségű lakos a térségben, itt a falu lélekszámának az ötöde vallotta magát annak. A pontos szám 454, de 10 évvel korábban 975-en jelölték be a felmérés során, hogy németek, holott a nevek alapján több száz család sváb származású.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában