Ünnepség

2023.10.20. 14:45

Diákok műsorával és tárlatmegnyitóval emlékezett 1956-ra Bácsalmás – galériával

Pénteken emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójáról Bácsalmáson, a Hősök terén lévő emléktáblánál.

Juhász Jenő

A tanulók zenés irodalmi összeállítással készültek

Fotó: Juhász Jenő

Több százan hallgatták meg a Hunyadi János Gimnázium tanulóinak zenés, irodalmi összeállítását. Ünnepi beszédet Tóth Árpád alpolgármester mondott, melyben felidézte az egykori beszolgáltatási (begyűjtési) rendszert és ismertette a fiatalokkal a szabadságharc fontosabb állomásait. Az összejövetel koszorúzási ünnepséggel zárult, pártok, civil szervezetek és intézmények helyeztek el virágot az 1956-os emléktáblánál.

A városi rendezvény után Márai András gimnáziumi igazgató nyitotta meg egyik tanítványának önálló kiállítását a Bácsalmási Kulturális Központban. Daám Kristóf magángyűjtő az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére ajánlotta fel bemutatásra az eredeti korabeli tárgyakat és a katonai ruhákat. Elmondta, hogy 13 éves korában kezdte el a gyűjtést, nagyon szereti a történelmet és régész szeretne lenni. Az internet segítségével sok szakmai ismerőst talált, aminek köszönhető, hogy ilyen nagyszámú anyag jött össze. Majd ezt követően egy rövid áttekintést adott a jelenlévőknek a kiállított tárgyakról.

A tárlat november közepéig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában