Szüreti felvonulás

2023.10.02. 12:55

Császártöltésen jó bor készül az idén is – galériával

Császártöltés polgárainak a negyedét megmozgatta a vasárnap délutáni szüreti felvonulás. A becslések szerint 500-600 gyerek és felnőtt vett részt a rendezvényen. Ez elég nagy szám, mivel a településen közel 2200 laknak.

Barta Zsolt

A legkisebbek taposták a szőlőt a szüreti felvonulás elején

Fotó: Angeliné Sebestyén Edit

Takácsné Stalter Judit polgármester a baon.hu-nak elmondta, hogy a Pincelakat Szálloda előtt gyűltek össze a felvonuló gyerekek és felnőttek, akik táncoltak, énekeltek, illetve szőlőt is tapostak. Ezt követően indult el a menet a faluban az autóbuszmegállóig, majd onnét visszafordult, és a piacig haladtak. A Fuchs Kórus adott koncertet, ezt követően estebéddel várták a felvonulókat. Mindenkinek jutott egy tál gulyásleves kenyérrel és egy-egy kelt kalács. 

A helyi német nemzetiségi önkormányzat díját vette át Sebestyénné Márin Anna a települési hagyományok megőrzésében játszott szerepéért. Mint Takácsné Stalter Judit elmondta, a rendezvény sikeres volt, köszönhető mindez az óvónőknek, a tanároknak, a polgárőröknek a nemzetiségi önkormányzat és a hivatal munkatársainak, akik önkéntesen sokat dolgoztak. 

Szombat délután és este, a Császártöltési Pincesorok Egyesület Szüretzáró Borkóstoló Túrát rendezett. Mendler Zoltán elnök lapunknak elmondta, hogy legtöbb helyről éjfél után mentek el a vendégek. A helyi borászok örömmel konstatálták, hogy nagyon sok új személyt is láttak a Főkáptalan sori pincéknél. Mint mondta, úgy 150 körüli helyi, környékbeli és távoli vendég érkezett. Nála és a többi pincészetnél is inkább a fehér és az illatos borokat kóstolták a vendégek. Illetve keresték a friss mustot is. Az idei szőlőből készült termés még nincs kész, de Márton-nap körül már kóstolni lehet az Irsai Olivért például. A 2023-as évjárattal kapcsolatban elmondta: az időjárás jó volt, most a borászoktól függ, hogy a jó alapanyagból milyen nedű is készül. Érzése szerint az Irsai Olivér, a generosa és az olaszrizling kiváló minőségű lesz a térség pincészeteinél. Mint mondta, aki nem volt Császártöltésen a hétvégén, nem kell elkeserednie, mivel november 12-én Márton-napi borkóstolót rendeznek a településen.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában