Megemlékezés

2023.10.06. 14:19

Bocskorás Bertalan: A halasiak joggal lehetnek büszkék kuruc elődjeikre – galériával

A halasi csatára emlékeztek Kiskunhalason a II. Rákóczi Ferenc Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikumban és a Búsuló kuruc szobornál tartott megemlékezésen. A történeti leírások szerint 1703. október 5-én, a város határában zajlott a Rákóczi-szabadságharc egyik legvéresebb ütközete, ahol 234 kuruc vitéz halt hősi halált.

Pozsgai Ákos

A Szilády Áron Református Gimnázium megemlékezése a Búsuló kuruc szobornál

Fotó: Pozsgai Ákos

A Rákóczi-technikum tanulói az iskola volt kollégiumának kertjében ültetett emlékfánál idézték fel a 320 évvel ezelőtt történt eseményeket. A hársfa Ónod és Kiskunhalas közös múltját és a két település barátságát szimbolizálja, amelyet a megemlékezés résztvevői megkoszorúztak. Seffer Attila plébános megemlékező beszéde után a diákok és a tanárok együtt helyeztek el mécseseket a fa tövében lévő emléktáblánál.

– A halasi csata, egy vesztes csata, de ez más, ez a miénk. Ehhez nekünk nagyon közelről közünk van. Talán a közvetlen őseink közül is került ide valaki, a 234 halott földi maradványait is őrző emlékhelyre, akik védték a hazát és a családjukat – mondta beszédében Bocskorás Bertalan református lelkész, a Búsuló kuruc szobornál, ahol a Szilády Áron Református Gimnázium tartott megemlékezést.

Emlékeztetett arra, hogy a halasi csata, a város múltjának része, s a múlt ismereteiből tanulhatunk. – A múlttal való őszinte szembenézés, segít tisztán látni, hinni és két lábon a földön maradni – fogalmazott a lelkész, aki szerint fontos, hogy a rendelkezésre álló töredékes ismeretanyagból milyen következtetéseket vonhatnak le a ma élők.  

– Aki ősi jogokat csorbít, az ne csodálkozzon, hogy hamar szembe találja magát a nép haragjával. 1702-ben elvették, elzálogosították a kunok, a jászok ősi jussát. A jó negyven évvel későbbi redempcióhoz ez vezetett. Nem csoda tehát, hogy a jászok és kunok követet küldtek a fejedelemhez. Mint ahogy érthető a passzív ellenállás a megszálló hatalommal szemben és érthető, hogy ahol jog csorbítás történik, ott érdemes küzdeni ellene szóban és ha kell, akkor fegyverrel is – hangoztatta a megemlékezés szónoka, aki szerint a „halasiak joggal lehetnek büszkék kuruc elődjeikre, akik mertek szólni, tenni és harcolni is, az igazságtalanságok ellen.”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában