OMSZ

2023.10.16. 16:56

Az újraélesztést gyakorolták, és vért is adtak a halasi diákok – galériával

Egyre több embert sikerül újraéleszteni a mentőknek közterületen. Ez részben a járókelők lélekjelenlétének és a SzívCity közösségi újraélesztő applikációnak köszönhető – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az újraélesztés nemzetközi napján. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumban a jeles napon az újraélesztést gyakorolták a diákok, valamint véradáson is részt vettek a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének közreműködésével.

Pozsgai Ákos

Az egészségügyi tanulók és a szakoktatók közreműködésével a fiatalok gyakorolhatták is a közterületi újraélesztést

Fotó: Pozsgai Ákos

A mentőknek az elmúlt egy évben 2144 esetből 745 embert sikerült közterületen újraéleszteni, ami nemzetközi összehasonlításban is magas értéknek számít. Az OMSZ az újraélesztés nemzetközi napján kiadott közleményében azt írta, hogy az életmentés sikerének legfontosabb feltétele a gyorsan megkezdett mellkaskompresszió, valamint a defibrillátor lehető leghamarabb történő alkalmazása. Az újraélesztés módszerét a mentők rendszeres „Hősképzésein” bárki elsajátíthatja – tették hozzá.

A halasi Dékáni Árpád Technikumban október 16-án, az újraélesztés nemzetközi napján véradást szerveztek a diákok és a tanárok számára, valamint az egészségügyi tanulók és a szakoktatók közreműködésével a fiatalok gyakorolhatták is a közterületi újraélesztést.

– Nagyon fontos, hogy a gyerekek készség szinten fel legyenek készülve, ha valaki az utcán rosszul lesz akkor segíteni tudjanak. Hogy megvizsgálom a biztonságos környezetet, hívom a mentőket, tudjam, mit kell mondani a mentőknek és merjek hozzáérni a beteghez, ne blokkoljak le, mert ezzel megmentem az életét – magyarázta hírporálunknak Dancs Eszter, a Dékáni technikum védőnője, aki elmondta, hogy az intézményben kiemelt hangsúlyt helyeznek arra hogy ne csak az egészségügyi tanulók, hanem lehető legtöbb diák felkészült legyen.

Hozzátette: még mindig jobb az újraélesztést megkezdeni, mégha nem is teljesen szakszerű, mint meg sem próbálni. Fontos a motiváció és a készség mellett, hogy az adott helyzetben helytálljunk dönteni tudjunk. Ezt a képességet iskolás korban el tudják sajátítani a fiatalok, épp ezért minden évben visszatérően gyakorolják az elsősegélynyújtást, az újraélesztést a diákok az intézményben.

Magyarországon évente 27 ezer hirtelen szívhalál következik be, ami azt jelenti, hogy körülbelül 70-en halnak meg naponta a keringés leállása miatt. A szakemberek szerint a magas halálozás mögött még mindig az állhat, hogy a legtöbben nem kapnak időben segítséget, márpedig az újraélesztést meg kell kezdeni 3–5 percen belül, hogy a mentők megérkezéséig a keringés fenntartható legyen. Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel, 10 százalékkal csökken az esélye az életben maradásnak, mivel 3–5 perc után elkezdődik az agy károsodása. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában