Mulatozás

2023.10.31. 10:46

Az ősz szépségével és hagyományaival ismerkedtek a fiatalok ÁGOTA Falván – galériával

Őszi hagyományőrző mulatozásra invitálta a Pest vármegyei nevelőszülőknél élő fiatalokat az ÁGOTA Közösség a tass-alsószentamási ifjúsági, kulturális, szabadidős és lelkiségi központjába, ÁGOTA Falvára. A program résztvevőit zenés, énekes felvonulás, táncház, papírszínház és szüreti bál várta, emellett informatív előadásokat hallgattak meg a szőlőgazdálkodás és a természetvédelem tárgykörében.

Gulyás Sándor

Hérány Ferenc gitárművész élő zenével kísérte a népdalokat éneklő fiatalokat és a Tiszavirág Néptáncegyesület népviseletbe öltözött tagjait

Fotó: Sándor Judit

A program szüreti felvonulással indult ÁGOTA Falva szívébe, a Szent Jobb Lator templomhoz. Hérány Ferenc gitárművész élő zenével kísérte a népdalokat éneklő fiatalokat és a Tiszavirág Néptáncegyesület népviseletbe öltözött tagjait. A templomi foglalkozást követően Bajnóczi Sándor szőlősgazda „Tőkétől a mustig címmel” tartott interaktív előadást a gyermekeknek. A fiatalok többek közt megtudhatták, hogy több százra tehető a különböző, nemesítésből származó szőlőfajták száma. A levágott szőlővesszőből lesz a venyige, amely kitűnő talajlazító. Őszi témájú vetélkedőkből sem volt hiány.

– A mai nap is annyira jó volt, mindenféle feldatokkal vártak minket, amiket meg kellett oldani. Nagyon jól éreztük magunkat közben, főleg, hogy a csapattal közösen gondolkodtunk és közösen kellett mindent megcsinálni – mesélte a 13 éves Gózony Krisztina Katalin, aki Abonyból érkezett nevelőszülőjével az őszi mulatságra.

A szervezők célja az volt, hogy a fiatalok az évszakot ne csak a színes falevelekkel azonosítsák, hanem az őszi hagyományokkal is jobban megismerkedjenek, akár a szürettel vagy az állattartással kapcsolatos hagyományokkal, illetve a környezetükben élő madarakkal, állatokkal kapcsolatos őszi tudnivalókhoz is hozzájussanak. Bajnóczi Sándor szőlősgazda Tőkétől a mustig címmel tartott interaktív előadást. Samu Csilla, a Kiskun Múzeum múzeumpedagógusa az őszi állatbehajtásról beszélt nekik korabeli kellékek bemutatásával. Nagyné Grecs Anita, a Kiskunsági Nemzeti Park oktatási referense és munkatársai természetismereti játékokkal készültek a fiataloknak, amelyek által a természetvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet.

– Fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk a fiataloknak, mennyi különleges élőlény vesz körül minket a levelibékától kezdve az imádkozó sáskán át a gólyatöcsig. Most a szikeseken honos madarak, a kanalasréce, nagy goda, nyári lúd került a középpontba. A játékok először egy elméleti alaptudást adnak a gyermekeknek, majd ha később a természetben lehetőségük nyílik megfigyelni őket, így be fogják tudni azonosítani a fajokat – hangsúlyozta Nagyné Grecs Anita.

A kellemes időnek köszönhetően a gyermekek a szabadban vezethették le energiáikat csupa olyan sorverseny-feladattal, amelyhez őszi terméseket, gyümölcsöket használtak fel. Párhuzamosan zajló csoportfoglalkozásokon olyan érdekes helyszíneket jártak be a fiatalok, ahol az ősz egy-egy más szeletével és aspektusával találkoztak.

– Meg szerettük volna mutatni, hogy mennyi szépsége és hagyománya van a vidéknek. Ilyen például a szüreti zenés és énekes felvonulás, amivel kezdtük, és a szüreti bált, amivel pedig zártuk a napot. A szüreti bálba egy sokak által nem ismert régi hagyományt is csempésztünk. A fiatalok a bál területén felaggatott édességeket, gyümölcsöket megpróbálták elcsenni, amiket persze éber csőszök őriztek – mondta el Kis Tünde, az ÁGOTA Közösség élménypedagógusa.

Boldog Zoltán, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató tehetséggondozásért felelős divízióvezetője egy papírszínház-előadással várta a gyermekeket. A hagyományőrzés fontos elemei, így nem maradhattak ki a napból, egy vérpezsdítő táncház és egy vidám szüreti mulatság, ahol bálkirályfit és bálkirálylányt is választottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában