Megemlékezés

2023.10.02. 16:54

Az egykori jánoshalmi légvédelmi tüzérezredre emlékeztek – galériával

A Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület megemlékezést szervezett a 102. Légvédelmi Tüzérezred megalakulásának 65. évfordulója tiszteletére Jánoshalmán, a Béke parkban lévő Helyőrségi Emlékhelyen, ahol koszorúkat helyeztek el az ezred emléktáblájánál.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Veréb Zsigmond nyugállományú ezredes, a 102. Légvédelmi Tüzérezred felszámoláskori parancsnoka elevenítette fel az egykori ezred történetét.

– A honvédelmi miniszter parancsa alapján 1958. szeptember 4-től kezdődött meg a jánoshalmi helyőrségben, a Bem József laktanyában a teljes légvédelmi tüzérosztály felállítása. A szervezet a 102. Légvédelmi Tüzérosztály elnevezést kapta, és a 7. Gépesített Lövészhadosztály alárendeltségében működött. Az akkori osztály első parancsnoka Csorba András százados volt, aki ma nyugállományú ezredes – mondta el az egykori parancsnok, aki külön is kiemelte, hogy az alapítók közül az ünnepségen jelen volt Petruska Sándor is, akit meghívtak a szervezők.

A Magyar Népköztársaság honvédelmi miniszterének engedélye alapján 1959-ben a szegedi ruhagyártól kapott csapatzászlót az alakulat. Az osztály főbb állomásairól szólva Veréb Zsigmond elmondta, hogy 1958-tól 1961-ig két könnyű és egy közepes légvédelmi gépágyúval felszerelt üteg volt a szervezetben a hozzá tartozó törzs üteg, híradó állománnyal együtt. 1961 őszén átfegyverezték, 1963-ban az alakulatot csökkentett állományúvá átszervezték és a kétéves katonai képzésről áttértek a három hónapos tartalékos továbbképzésre. 1967-ben az alakulatot légvédelmi tüzérezreddé alakították át, 1981-től 1990-ig folytatódott a békekiképzés mellett a tartalékos állomány át- és továbbképzése. Az ezred békehadrendből való kivonásával megszűnt Jánoshalma katonai helyőrség lenni.

A megemlékezésen a katonai emlékműnél koszorúzott Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Kovács József, Jánoshalma alpolgármestere, valamint az egység és volt katonái, és meghívott katonai szervezetek képviselői. A megemlékezésen a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar működött közre. Az Imre Zoltán Művelődési Házban ünnepi állománygyűlésen többen elismeréseket vehettek át, majd a Király Lovastanyán a Honvéd Művészegyüttes adott műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában