Koszorúzás

2023.10.09. 11:30

Az aradi vértanúkra és mártírtársaikra emlékeztek Kalocsán

Kalocsa Város Önkormányzata pénteken a Belvárosi Általános Iskola diákjai műsorával, ünnepi beszéddel, koszorúzással emlékezett az aradi vértanúkra és mártírtársaikra.

Zsiga Ferenc

Ünnepi beszéddel és koszorúzással emlékeztek az aradi vértanúkra Kalocsán

Fotó: Zsiga Ferenc

A délután három órakor a Negyvennyolcasok terén, a Batthyány-szoborcsoportnál tartott megemlékezés a Filvig Ágnes és Bors János felkészítő tanárok összeállította műsorral vette kezdetét, melyben a diákok az Aradi Tizenhárom és a Pesten ugyanaznap kivégzett Batthyány Lajos mellett a szabadságharc többi hóhérkézre került vezetőjének hősiességét is felidézték. A hazánkban egyedülálló, az Első Felelős Magyar Kormány miniszterelnökének és minisztereinek emléket állító emlékműnél Illés Péter, az Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola igazgatója mondott beszédet. A szónok felelevenítette: az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a harmadik bécsi forradalom és von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. 

Fotó: Zsiga Ferenc

Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon – mutatott rá a szónok, aki fel is sorolta a megtorlás október 6-án, Aradon kivégzett áldozatait. Lőpor és golyó általi halállal Lázár Vilmos főtiszt, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő és Schweidel József tábornokokat büntették. Kötél általi halálra ítélté lovag Poeltenberg Ernőt, Török Ignácot,Lahner Györgyöt,Knezić Károlyt,Nagysándor Józsefet, gróf Leiningen-Westerburg Károlyt, Aulich Lajost, Damjanich Jánost és gróf Vécsey Károlyt.

– Haláluk napja a forradalom és szabadságharc leverésének szimbóluma lett. A kivégzéssel I. Ferenc József osztrák császár, magyar király célja az elrettentés volt, de az országot nem lehetett meggyőzni arról, hogy a forradalom igazságtalan lett volna. A szabadságharc nem volt hiábavaló küzdelem: a forradalom előtti állapotokat többé már nem lehetett visszaállítani, és a bukás ellenére. A nemzetben nemcsak tovább élt, de tovább is erősödött a szabadság és a függetlenség eszméje – hangzott el a beszédben, amelynek zárógondolata szerint: Ez a nap nem örömünnep, de lehetőséget ad, hogy megéljük magyarságunkat, büszkék legyünk elődeinkre és tovább vigyük örökségüket a mai világ kihívásai közepette is. A megemlékezés végén Illés Péter, dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester koszorút helyezett el a Batthyány-szoborcsoport talapzatán az Aradi Vértanúk tiszteletére, ezt követően a megjelentek virágokkal rótták le kegyeletüket a mártírok előtt.

A képen: Illés Péter, Filvig Géza és Simon Zoltán
Fotó: Zsiga Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában