Támogatás

2023.10.23. 15:46

Az 56-os megemlékezésen adták át a Kátay-ösztöndíjat Lakiteleken – galériával

Az 1956-os forradalom előestéjén emlékeztek a 67 esztendővel ezelőtt történekre Lakiteleken. A Templom parkban tartott eseményen adták át a Kátay Zoltán hagyatékából alapított Kátay-ösztöndíjat.

Vajda Piroska

A Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának döntése alapján az idei díjazott Nagymihály Zoltán lett

Fotó: Ujvári Sándor

A megemlékezőket elsőként Madari Róbert polgármester köszöntötte. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, 1956 nemcsak a háborút és a harcot jelenti, hanem az összefogást is. A fiatalok és idősek, katonák és civilek, fővárosiak és vidékiek, értelmiségiek és fizikai munkások egyaránt részt vettek a forradalomban. Példájuk mindig emlékeztessen bennünket arra, hogy az egység ereje hihetetlen dolgokat képes elérni. A történelem arra is tanít bennünket, hogy a béke és a szabadság értékeit soha ne vegyük magától értetődőnek – fogalmazott a településvezető. 

Ezt követően Lezsák Sándor országgyűlési képviselő idézte fel, hogy 34 éve ünnepelnek a Templom parkban felállított kopjafánál a lakitelekiek. Azt is összegezte, hogy az elmúlt több mint három évtizedeben milyen jeles személyiségek mondták el az 56-os eseményekkel kapcsolatos gondolataikat. 

Az Eötvös iskola nyolcadikosainak műsora után Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója mondott ünnepi beszédet. Mint fogalmazott, a népfelkelés, a forradalom és a szabadságharc hármas folyamata határozza meg azt az időszakot, amit egyszerűen csak 56-nak nevezünk. Ötvenhat egy olyan kifejezés, amely hosszú ideig tiltott szó volt ebben az országban. 1956-ban egy megtört gerincű nép ismét nemzetté vált. Ez a legnagyobb üzenete 1956-nak – mondta a főigazgató. 

Nagymihály Zoltán kapta idén a Népfőiskola Alapítvány Kátay-ösztöndíját 

Az erdélyi származású Kátay Zoltán azok közé a névtelen hősök közé tartozott, akik fegyverrel harcoltak a forradalom győzelméért. A szabadságharc leverése után a fiatalember Svédországba menekült, ahol minden idejét a cserkészmozgalomnak szentelte. Mivel családja nem volt, halála után teljes vagyonát a Lakitelek Alapítványra hagyományozta. A kurátorok úgy döntöttek, hogy a Kátay-hagyatékból ösztöndíjat alapítanak, melyből minden esztendőben egy-egy arra érdemes fiatal támogatnak. 2004-óta minden évben az 56-os megemlékezés keretében adják át az ösztöndíjat. 

A Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának döntése alapján az idei díjazott Nagymihály Zoltán, történész, aki 2014 óra a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos munkatársa. Kutató munkája mellett tudományszervezői minőségében a Rendszerváltó Archívum, majd Rendszerváltó Szemle című szakmai folyóirat főszerkesztője. Nagymihály Zoltán értékek mentén élő és alkotó történész. Harag és részrehajlás nélküli kutatói munkája mellett a közélet iránt érdeklődő értelmiségiként sosem hivalkodón, de mindig határozottan megvall olyan nemzeti és keresztény értékeket is mint hit, a család és a magyarság összetartozása – hangzott el a méltatásban. Ezt követően Lezsák Sándorné Sütő Gabriella adta át a díjazottnak a 300 ezer forint összegű ösztöndíjat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában