Kecskemét

2023.10.15. 19:50

A Royal szálloda ma már csak emlék

Ha az 1900-as évek elején egy sétát tettünk volna Kecskemét belvárosában, a főtér környékén egy teljesen más kép tárult volna elénk. Impozáns épületek, piaci árusok, lovas kocsik, fiákerek.

Sebestyén Hajnalka

A Royal Szálloda később szanatórium lett

Fotó: Sebestyén Imre hagyatéka

Időutazásunkhoz a Petőfi Népe régi mellékletében, a Grátiszban megjelent helytörténeti források alapján készült múltidéző írásainkat vettük alapul. A kort megidéző régi képeslapok Sebestyén Imre képeslapgyűjtő hagyatékából származnak, melyek segítségével bárki virtuális sétára indulhatna. 

A régi tiszti klub (városháza mögött) helyén egykoron a Royal szálloda működött. A patinás épület eredetileg szállodának épült, de később az 1930-as években szanatórium lett. Néhányan talán még emlékezhetnek rá, hogy ebben a saroképületben működött a Siesta Szanatórium. A minden igényt kielégítő műtőblokkot tartalmazó intézményben az utókezelést is magas színvonalon biztosították hosszú időn át.

A katolikus bérház emeletein lakásokat alakítottak ki, a földszinten üzleteket.
Fotó: Sebestyén Imre hagyatéka

A városházával szemben a („régi rendőrség” – ma katolikus egyház épülete helyén) a Kossuth téri katolikus bérház állt, melyből később több is épült. 1894-re készült el a ferencesek kolostora és a templom mellett, a régi katolikus iskola helyén. A historizáló stílusú épület jellegzetes Zaboretzky Ferenc-féle alkotás: a román stílus, a gótika és a reneszánsz építőelemei keverednek egységes impozáns architekturális keretben. 

A bérházat azzal a szándékkal építtette az egyház, hogy enyhítse a lakáshiány gondjait, ugyanakkor jó jövedelemnek is bizonyult a lakbérből befolyó pénz. A földszinten körben üzleteket alakítottak ki, ami kiegészítette a piacot, de már városiasodó kulturált körülmények között.

Az Iparos Otthon épülete 100 év múltán is gyönyörű
Fotó: Sebestyén Imre hagyatéka

Még egy épületet bemutatnánk. Az Iparos Otthon – ma Hírös Agóra Ifjúsági Otthon – a századforduló szecessziós építészetének szintén kiemelkedő emléke. 1906-1907 között épült fel Komor Marcell és Jakab Dezső műépítészek tervei alapján. Főhomlokzatát három nagyméretű, a párkányzat vonalvezetésével megegyező íves ablak uralja. A székházban az irodák mellett étterem kávézó, kaszinó, táncterem kapott helyet. Az átutazó vagy idelátogató iparosok számára vendégszobákat alakítottak ki. 1937-ben kezdte meg működését a ma is meglévő mozi, amely számára a korabeli tánctermet alakították át. Az épületet 1913-ban műemlékké nyilvánították.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában