Kitüntetések

2023.10.22. 09:35

A nemzeti ünnepen elismerték Bács-Kiskun polgárőreinek munkáját is – galériával

Ma a biztonság a jövő záloga, aki a biztonságot jobban meg tudja őrizni, az a jövő nyertese – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség október 23-ai ünnepségen, amelyet Budapesten, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet dísztermében tartottak. Az ünnepségen Bács-Kiskun vármegyéből is többen elismerést vehettek át.

Pozsgai Ákos

Több Bács-Kiskun vármegyei polgárőr is elismerést vehetett át Budapesten

Fotó: Vágó Csaba/OPSZ

Az ünnepségen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a polgárőröknek nem kell elmondani, miért a veszélyek korát éljük, hiszen segítették a Covid-járvány elleni védekezést, ott vannak a déli határon, bármilyen természeti csapás esetén, vagy akár helyi események biztosításánál – számolt be a Magyar Távirati Iroda az ünnepségről. Rétvári Bence hozzátette: minden polgárőr tevékenység középpontjában a biztonság áll. A biztonság azonban mind több országban egyre nagyobb veszélybe kerül, ezért fontos a polgárőrök tevékenysége és az együttműködés az állam és a polgárőrség között.

– „A polgárőrség a rendszerváltás egyik sikerterméke, szerencsére sokakban megvan az a készség, hogy a biztonság érdekében saját szabadidejükből kisebb-nagyobb részt feláldozzanak a többiek érdekében” – mondta Rétvári Bence. Emlékeztetett arra, hogy a polgárőrség és a rendőrség együttműködése jó, és már törvényi formát is öltött, a polgárőrök így jogszabályi keretek között láthatják el a feladatot, a közös járőrszolgálatot a déli határnál, ahol nagy szükség van a munkájukra.

Kiemelte: a legfontosabb érték a biztonság, az a jövő záloga, és azt kell megvédeni, amiért 56-ban is harcoltak a pesti srácok: a függetlenséget és a szabadságot, mert a biztonságot akkor tudjuk megőrizni, ha függetlenek és szabadok vagyunk.

Az államtitkár kiemelte, hogy 56-ban sem alkudoztak a pesti srácok, hogy „mit adjunk a szabadságunkból és mit tartunk meg, hanem az egészért harcoltak”. – Feláldozták az életüket, hogy egy független országot hozzanak létre – tette hozzá.

Az OPSZ központi ünnepségén elismeréseket adtak át, Bács-Kiskun vármegyéből is többen részesültek kiemelkedő tevékenységéért elismerésben. Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, a polgárőrség érdekében végzett kimagasló munkája elismeréséül, nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából a Köz Szolgálatáért Érdemjel Ezüst fokozatában részesítette Madari Andort, a lakitelki Szabó Mihály Polgárőr Egyesület elnökét. Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a Polgárőr mozgalomban végzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként a Polgárőrség legrangosabb kitüntetését, a „Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet” adományozta Szabó Mihálynak, a Jakabszállási Polgárőr Egyesület titkárának. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőrség érdekében végzett áldozatos munkája elismeréseként, a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesítette Varga Sándort, a Kelebiai Polgárőr Egyesület elnökét; Belicza Andrást, a lakitelki Szabó Mihály Polgárőr Egyesület tagját, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány munkatársát. Az OPSZ elnöke, a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként, dicséretben és jutalomban részesítette: dr. Tálas Gábort, a Solti Polgárőr Egyesület tagját; Darida Katalint, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség irodai adminisztrátorát. Dr. Balogh János rendőr altábornagy országos rendőrfőkapitány, a bűnmegelőzés, valamint a Rendőrség és a Polgárőrség közötti együttműködés keretében kifejtett kimagasló tevékenységéért dicséretben és jutalomban részesítette: Somodi Sándor Lajost, a Kecskeméti Polgárőrség Egyesület és az OPSZ Etikai Bizottságának tagját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában