Program

2023.10.15. 18:43

A nagyszabású Petőfi 200 jubileumi emlékév kedden zárul Kiskőrösön

Petőfi 200 jubileumi emlékévzáró ünnepséget rendeznek kedden Kiskőrösön.

Barta Zsolt

Kispálné dr. Lucza Ilona korábbi múzeumigazgató, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnöke mutatta be Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárnak a megújult múzeumi kiállítást tavaly október közepén.

Fotó: Barta Zsolt

Délelőtt iskolai rendezvények lesznek a gyerekeknek, majd 10 órakor életképeket láthatnak az érdeklődők Petőfi Sándor életéből a művelődési házban. Ezt követően 11.30-kor Szabadság szerelem címmel a sárospataki színház zenés előadását tekinthetik meg az érdeklődők ugyancsak a színházteremben. Majd 15 órakor emlékkapu avatás lesz a szoborpark előtt, melyet Tóth Péter Lóránd versvándor előadása követ. 15.40-kor emlékfát ültetnek a szülőház udvarában, eközben térzene hallható a főtéren. Majd 16 órakor megemlékezés a Petőfi Szülőház előtt. Domonyi László polgármester köszöntője után ünnepi beszédet mond Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Rideg László, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. A megemlékezésen közreműködik Kiskőrös Város Fúvószenekara, Bánföldi Szilárd színművész, a „Mi Petőfink”, Tímár Sára és zenész barátai és Dormán Viktor szavaló.

Miért éppen október 17?

A Petőfi 200 záróeseményt azért október 17-re tették a helyi szervezők, mivel 143 éve ezen a napon nyitották meg a Petőfi-szülőházat a közösség előtt. Mint az jól ismert, az épület 1780 körül épült. Régebbi írások szerint zsellér állományú házi udvarral, 130 négyszögöl területtel rendelkezve. Az épület 1821 és 1824 között Makovinyi Márton borbélymester tulajdonában állt. Ezt az épületet bérelte három évre az adott időszak alatt Petrovics István mészárosmester, a költő apja. Ebben a házban élt feleségével, Hrúz Máriával együtt. 1823 év január 1-én itt született meg első gyerekük, Petőfi Sándor. A család 1824. októberében költözött Kiskunfélegyházára. 1873-ban Pest vármegye bizottságot küldött a településre, hogy a Magyar Írók és Művészek Társasága megvásárolja az épületet. Végül öt évvel később, 1878. május 24-én 800 osztrák forintért vették meg. 1880-ban került a társaság birtokába az épület, és október 17-én ünnepélyes keretek között adták át a látogatók számára. Az ünnepi beszédet Jókai Mór, a költő egykori barátja mondta. A látogatók már ekkor megtekinthették Petőfi szülőszobáját, amely még üresen állt. Mivel az épület fenntartása és működtetése a fővárosból igen nehézkes volt, ezért felmerült az épület átadása a község számára. A társaság először 1890-ben ajánlotta fel az épületet Kiskőrös községi vezetésének, majd három évvel később kelt egy szerződés annak karbantartására vonatkozóan. 1894-től kezdődően az épület végében lakott a bérlő. A gondnokok napi szinten takarították és rendezték az épületet, a község pedig anyagi és szakmai munkát biztosított a nagyobb károk esetén.

A történelem viharai szerencsére elkerülték a közel 240 éves nádfedeles házat. A legújabb kori történetéhez hozzátartozik az is, hogy 2019-ben a Kubinyi Ágoston Program keretén belül a múzeum komoly összeget nyert az épület megújítására, az új kiállítás kialakítására. 2022 májusában a magyar kormány Történelmi Emlékhellyé nyilvánította a szülőházat és a múzeumot. Ugyanebben az évben október 16-án nyitották meg a megújult kiállítást, a múzeum új tárlatát és a történelmi emlékhelyet igazoló sztélét is ekkor leplezték le. Az avató ünnepségen jelen volt többek között Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Hermann Róbert történész, Szilágyi Márton irodalomtörténész és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában