Sábát

2023.10.20. 12:17

A legnagyobb zsidó ünnepnek ad otthont a bajai könyvtár

A sábát – magyarul szombat – a legnagyobb és legszentebb zsidó ünnep. A sábátnál csak a Jom Kipur nagyobb és szentebb.

Márton Anna

Finali Gábor rabbi az idei holokauszt megemlékezésen

Fotó: Beküldött fotó

A sábát szentségéhez fogható nincs, mivel ez nemcsak egy pihenőnap, amikor mindennemű munka tilos, hanem a sábát szimbolizálja a zsidó ember szemében a Teremtést és a Teremtőt egyaránt, azt a Teremtőt, aki hat napon át teremtette a világot és a hetedik napon megpihent. Így adta az Örökkévaló a zsidó népnek a sábátot, a szellemi felemelkedés napját. 

Sábát estéjén, amikor az ünnep véget ér elbúcsúztatják a királynőt, akit 25 órával korábban gyertyagyújtással és kiddussal fogadtak. A két szertartás között a zsidó ember imádkozik, a Tórát tanulmányozza és minden tekintetben különbséget igyekszik tenni a hét hat, dolgos napja és a hetedik, a pihenőnap között. A dolog természeténél fogva a sábát – annak minden gyakorlati, szellemi, valamint háláchikus vetületével egyetemben – központi helyet foglal el a chászid folklór mesevilágában.

A Bajai Ady Endre Városi Könyvtárban a Sábáton Baján keretében péntek este tartják a kiddust. Szombat reggel 9 órától reggeli istentisztelet tartanak, majd a következő programok lesznek: ima héber nyelven, Tóra-olvasás és -magyarázat, kiegészítő tanítás magyarul, a prófétai szakasz, a háftárá. Az imát követően kiddust, tanítást és étkezést tartanak. Délután 16:30-tól délutáni ima és harmadik étkezés várja az érdeklődőket.

Majd következik a hávdálá, azaz a sábát-búcsúztatás, melynek végén eloltják a gyertyákat és lekapcsolják a villanyokat is. Zárásként szendvicses megvendégeléssel kedveskednek.

A szertartásokat Fináli Gábor tartja, a budapesti Hunyadi téri Ohél Ávráhám (Ábrahám sátra) zsinagóga rabbija és Radvánszki Péter, a Páva utcai körzet rabbija. Az imák és a Tóra-olvasás héber nyelven zajlik, a beszédek magyarul.

Az Ábrahám fiai együttes koncertje este 18:30-tól kezdődik. A koncert mintegy 90 perces lesz.

Minden rendezvény nyilvános, szeretettel várják az érdeklődőket a szertartásokra és az azokat követő étkezésekre is, melyek külső helyszínen zajlanak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában