Kecskemét

2023.10.25. 11:19

A gáspárosok a 140 éves jubileumot a szalagavatóval egybekötve ünnepelték meg – galériával

Látványos, olykor humoros osztályműsorokkal léptek színpadra kedd este a kecskeméti gáspáros diákok a Hírös Agórában. Az iskola megalapításának 140. évfordulója mellett a szalagavatójukat ünnepelték.

Sebestyén Hajnalka

Jubileumot ünnepeltek a diákok

Fotó: Bús Csaba

A Kecskeméti SZC Gáspár András Technikum kedden ünnepelte meg alapításának 140. évfordulóját. A jubileumi gálaműsort a hat végzős osztály szalagavató ünnepélyével kötötték egybe.  

1883. október 24-én nyitotta meg a kapuit az egykori iparos tanulók iskoláját. Az egész estét betöltő látványos műsor egy padlás jelenettel indult, ahol az irattárban megtalált porosodó, több mint 100 éves évkönyv alapján megidézték a múltat. A megalapítás körülményei mellett felelevenítették a korabeli szakmákat, melyek a következők voltak: papucsos, kádár, tímár, bognár, címfestő, hentes, csizmadia, kefekötő, kosárfonó és kovács. Ezt követően a tanulók egy formabontó performansz keretében mutatták be azokat a szakmákat, melyeket ma oktatnak az iskola falai között. 

Kecskemét önkormányzata nevében Szemereyné Pataki Klaudia köszöntötte a 600 fős közönséget. Kiemelte: nemcsak az iskola 140 éves sikertörténetet jöttek ünnepelni, hanem a végzős diákokat is, akik az új élet küszöbén állnak, mely a kitartó munkájuk eredménye. Az iskola 140 év alatt sok generációt kötött össze. Olyan hely, ahol a tudás, a kreativitás és a munka szeretete találkozik az iparral. Napjainkban az autóipari, az építőipari, a rendvédelmi és a szépítészeti szakok dominálnak, valamennyinél kiváló szakembereket képeznek, akik a kikerülve a munka világába megállják a helyüket. Végül útravalóul Kecskemét város jelmondatát hangsúlyozta: „Sem mélység, sem magasság nem rettent”.

A beszéde végén átadta Jóljárt Zoltán igazgatónak a város ajándékát.

Jóljárt Zoltán köszöntőjében elmondta: az iskola négy emberöltő óta oktatja a diákokat. Most az ötödik emberöltő kezdetén céljuk, hogy a jövőben is megőrizzék a hagyományokat, a kihívások ellenére is fejlődjenek és tovább öregbítsék az iskola jó hírnevét. 

Az est további részében a végzős diákok adtak osztályonként zenés-táncos, látványban gazdag műsorokat, megidézve saját szakmájukat is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában