Ünnepély

2023.09.07. 19:44

Több mint százhetven ifjú polgárőr tett fogadalmat Kiskunhalason – galériával

A Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetséghez tartozó Kiskunhalasi Városőrség és Polgárőr Egyesület 175 ifjú polgárőre tett fogadalmat csütörtök délelőtt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum rendész és kadét tanulói közül. Az ünnepélyes fogadalomtételen dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy az ifjú polgárőr mozgalom bölcsője Kiskunhalason van, és a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatával tüntette ki a halasi intézményt.

Pozsgai Ákos

Fogadalomtételre gyűltek össze csütörtök délelőtt a Dékáni-technikum sportcsarnokában az ifjú polgárőrök

Fotó: Pozsgai Ákos

Fogadalomtételre gyűltek össze csütörtök délelőtt a Dékáni-technikum sportcsarnokában az ifjú polgárőrök, akik közül sokan már jó ideje tevékenykednek a polgárőr mozgalomban, azonban most érkezett el az idő, hogy ünnepélyesen tagjává váljanak. A polgárőrség számára komoly kihívást jelent, hogyan tudják megszólítani a fiatalokat és bevonni a polgárőrség munkájába, emlékeztetett dr. Túrós András nyugállományú rendőr altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy ugyanakkor Magyarországon van egy intézmény, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum, amely példát mutat valamennyi tanintézménynek, azzal, hogy közel egy évtizede támogatja a polgárőrség munkáját. Az ifjú polgárőröket arra emlékeztette az OPSZ elnöke, hogy Magyarország egyik legjelentősebb civil szervezetének lettek a tagjai.

– Legyetek igazi magyar hazafiak. Szeressétek Magyarországot! A magyar társadalom a polgárőr tevékenységet hazafias cselekedetnek tekinti. A polgárőrség a modern hazafiság bölcsője. 

– ezekkel a szavakkal köszöntötte a fogadalmat tett ifjú polgárőröket Túrós András, aki arra kérte a fiatalokat, hogy legyenek mindig jogkövetők.

– A lakosság 97 százaléka önkéntes jogkövető, ez az alapja a rendnek, a fegyelemnek, a biztonságnak. Nem véletlen, hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa. Nyilvánvalóan ez köszönhető a rendőrségnek, a polgárőrségnek, de elsősorban a 97 százalékos részarányú lakosságnak, akik önkéntesen követik a jogszabályokat és nem követnek el jogsértéseket, ők a Magyar Rendőrség legfontosabb szövetségese – tette hozzá. Elmondta, hogy néhány héten belül megkapják a polgárőr igazolványt a fiatalok, azt kérte tőlük, hogy ténylegesen is legyenek polgárőrök, és azt az 50 órás közösségi szolgálatot, amelyet a jogszabályok előírnak valamennyi középiskolás számára, azt lépjék túl, ha lehet, havonta 8-10 szolgálati órát töltsenek el polgárőrként. Vegyenek részt a bűnmegelőzési feladatokban és karitatív tevékenységben egyaránt.

– A Kiskunhalas Szakképzési Centrum közel egy évtizede az Országos Polgárőr Szövetség fontos, stratégiai partnere, nagyon büszkék vagyunk a kiskunhalasi intézményre, hiszen a hazai ifjú polgárőr mozgalom bölcsője Kiskunhalason van – fogalmazott Túrós András, aki köszönetet mondott az intézmény vezetőinek, hogy megteremtették ez a lehetőséget. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatával tüntette ki a KSZC Dékáni Árpád Technikumot, a kitüntetést Molnár Nándor igazgató vette át. A kitüntetéssel 100 ezer forint is járt, amelyet az iskola a halasi polgárőr egyesület működésére ajánlotta fel. A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatával vehette át Vezdán Csaba, a Dékáni Technikum tanára, a Kiskunhalasi Városőrség és Polgárőr Egyesület ifjú polgárőrökért felelős alelnöke is, aki sokat tett az intézmény és a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség, valamint az OPSZ közti együttműködésért.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntőjében azt emelte ki, hogy abban a szerencsés helyzetben vannak az intézményben tanuló diákok, hogy amellett, hogy jól felkészült fiatalként távoznak az iskolából, nagyon sok plusz lehetőséget is biztosít számukra az intézmény, ezek között ott van, hogy az Országos Polgárőr Szövetséghez is csatlakozhatnak.

Dr. Gulyás Zsolt dandártábornok, Bács-Kiskun Vármegye rendőrfőkapitánya köszönetét fejezte ki a fiataloknak. – Nemcsak a járőrszolgálatokban számítunk önökre, hanem a bűnmegelőzésben és a balesetmegelőzésben is. Valamint az online térben elkövetett csalások és különböző visszaélések megelőzésében. Hiszen ma már elsősorban nem a közterületeken elkövetett bűncselekmények jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem az online térben elkövetett csalások, ennek a megelőzése a legfontosabb kérdés – mondta a főkapitány, aki arra is emlékeztette a fiatalokat, hogy polgárőrnek és rendőrnek lenni együtt is lehet, tehát várják a rendőrség soraiba is őket.

Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere, aki maga is tagja a kiskunhalasi polgárőrségnek, arról beszélt, hogy komoly erőt jelentenek a fiatalok, azt kérte tőlük, hogy ezt az erőt arra használják közösen, hogy minél több jogkövető és törvénytisztelő polgár legyen, hogy minél inkább élhető és biztonságos környezetben éljen mindenki Kiskunhalason és a környező településeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában