Pataji Ősz

2023.09.10. 11:18

Tizenhárom mázsa pacal mellett, birka, kakas és marha is rotyogott a bográcsokban Dunapatajon – galériával

Az eltelt negyedszázad alatt hagyománnyá érett Pataji Ősz 2023 nagyrendezvényt a hétvégén gazdag műsorfolyammal rendezték meg Dunapatajon. A nagyközség legnagyobb szabású, a Szelid üdülőfalu révén is országos hírű és látogatottságú eseményére a környező településekről is százak, a szombat esti Margaret Island koncertre pedig ezrek érkeztek a programoknak helyet adó sporttelepre.

Zsiga Ferenc

Főtt a pacal a bográcsokban

Fotó: Zsiga Ferenc

A rendezvény gerincét ezúttal is a még életében legendává vált Gyimesi Józsefről elnevezett, szombaton 25. alkalommal meghirdetett Pacalfőző Verseny adta. Az önkormányzat vendégeinek főzőkön túl 30 helyen, több mint 13 mázsányi pacalból, esetenként ötven fősnél is nagyobb baráti társaságoknak, közösségeknek készítrették a finomabbnál finomabb pacalpörkölteket, de azok sem maradtak éhen, akik nem szeretik a helyi ikonikus ételt. Őket kakas-, birka-, marhapörkölt és a magyar konyha megannyi finomsága várta. 

A Pataji Ősz idén is megmutatta, hogy a Dunapatajon élők szeretik a községüket, büszkék az elért eredményeikre, színvonalas és színes a közösségi élet, erősek a tanintézetek, a civilszervezetek. Ez utóbbiak elismeréseként a képviselő-testület döntése nyomán Dusnoki Csaba polgármester Dunapataj Községért Díjat adott át a több szakosztályt tömörítő Dunapataji Községi Sportegyesületnek, amelyet a szakosztályok vezetői vettek át kitörő taps és üdvrivalgás közepette.

A Pataji Ősz abban idén is egyedülálló volt, hogy a szombati ünnepi megnyitón több mint két évtizede sehol másutt nem találkozunk annyi a közélet, az igazságszolgáltatás, a rendvédelem, a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy és az agrárgazdaság országos, regionális és megyei vezetői posztjait betöltő személyiségekkel, mint Dunapatajon. A meghívásnak eleget dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Tasnádi László államtitkár, Balatoni Brigitta, a Miniszterelnökség osztályvezetője, dr. Gyurits Csilla, Bács-Kiskun vármegyei főügyész, dr. Balogh János országos rendőr-főkapitány, dr. Szabadi Péter, a Központi Nyomozó Főügyészség osztályvezetője, dr. Fekecs Dénes, az Országos Polgárőrszövetség elnökhelyettese, dr. Tóth László vezérőrnagy, a Belügyminisztérium OVF vezérigazgató-helyettese, a kalocsai, a kiskőrösi járási kormányhivatalok, ügyészségek és rendőrkapitányságok vezetői, dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház orvos-igazgatója, és még sorolhatnánk. 

Dusnoki Csaba polgármester beszédében sorolta is, természetesen nem kihagyva Csóti András nyugalmazott altábornagyot, Dunapataj alpolgármesterét sem, aki később a fehérasztal mellett köszöntötte a vendégeket. Amint annak a magas rangú meghívottak közül szerkesztőségünknek többen hangot adtak: jelenlétük talán mindennél beszédesebb, egyfajta demonstratív elismerése a nagyközségben megvalósuló fejlesztéseknek, közösségi életnek, az elért eredményeknek.

„Huszonöt éve kerül megrendezésre a Pataji Ősz nagyrendezvény. Ahogy szükség van egy családnak az ünnepekre, úgy szükség van egy közösségnek, településnek is az ünnepre; szükséges időről időre ünneplőbe öltöztetni a szíveket-lelkeket, és a hosszú dolgos hétköznapok közepette megállani egy pillanatra. Értékelni az elvégzett munkát és újabb célokat kitűzni. Az ünnepekből meríthetünk erőt a jövő kihívásaihoz, a feladatok teljesítéséhez. Ünnepelni ott érdemes igazán, ahol van is miért. Úgy hiszem, nekünk patajiaknak van mit ünnepelni. Azt a fejlődést, ami talán mindenki számára látható a településen. Az általunk megvalósítottak egy élhetőbb Dunapatajt és Szelidet teremtenek az itt élőknek és az ide látogatóknak… Nagyon jó, hogy ennyien eljöttünk, és megmutatjuk, hogy összetartozunk, hiszen az összetartozás, az együttműködés mindennek az alapja, itt Dunapatajon is. Remélem, hogy egyre többen gondolkodunk így, cselekszünk ennek szellemében. Kívánom, hogy erősödjenek a régi barátságok, szülessenek újak, elsősorban önmagunkért, családunkért és a településért! – mondta egyebek mellett ködszöntőjében Dusnoki Csaba.

Az Pataji Ősz ünnepi szónoka, dr. Dukai Miklós államtitkár elöljáróban dr. Pintér Sándor, a rendezvény fővédnöke üdvözletét tolmácsolta, majd ünnepi gondolatainak fókuszába Dunapataj Nagyközség szinte páratlan fejlődését helyezte.

„A Pataji Ősz azt bizonyítja, hogy Dunapatajon egy olyan közösség jött lére az elmúlt két évtizedben, ami olyan összetartó, a településért tenni akaró emberekből áll, élén a negyedik ciklusát töltő Dusnoki Csaba polgármesterrel, aki tudja, hogy mi a dolga a hétköznapokban, hogy épüljön – szépüljön a település, a közösség;és itt tudják, mi az, ami az itt élőket igazán közösségé teszi. Úgy látom, hogy Dunapataj az elmúlt években, évtizedekben rengeteget fejlődött; főleg olyan fejlesztéseket hozott ide a testület, ami azt szolgálta, hogy ez a közösség kiemelkedjen más önkormányzatok sorából. Az ebbe beletett energiát köszönöm, és kívánok sok sikert, további jó egészséget mindannyiuknak. Kívánom, hogy ezt a sikeres 25 évet még jó néhánnyal meg tudjuk sokszorozni! Köszönöm, hogy itt lehetek önökkel!”– zárta beszédét az államtitkár. 

A folytatásban dr. Botykai János jegyző ismertette a képviselő-testület döntését, amelynek értelmében Dusnoki Csaba polgármester Dunapatajért Kitüntető Díjat adott át a Dunapataj Községi Sportegyesület részére a közösségépítésben több évtizedes kiemelkedő tevékenységért. A díjat az egyesület szakosztályainak vezetői vették át. 

A köszöntőbeszédek előtt és azt követően a Készenléti Rendőrség Zenekara adott koncertet, mások mellett ismert filmzenéket tűztek műsorra.

A Pataji Ősz programját tornabemutató, kézműves foglalkozások, az EFI ingyenes egészségügyi felmérése, a múzeum udvarán zajló íjászat színesítette. A kicsik arcára Varga Feri és Balássy Betty gyermekműsora csalt mosolyt, és természetesen ugrálóvár, az elmaradhatatlan csillámtetoválás, arcfestés és körhinta is várta a gyerekeket. 

Mindeközben a bográcsokban már javában főtt az egyébiránt hosszú főzési idejű pacal, amiből az ételmintákat, szám szerint harmincat a pacalfőző verseny névadójának, Gyimesi Józsefnek a lánya, dr. Gyimesi Mária vezette zsűri bírált el. Első helyezett a dunapataiakból álló Kalocsavar-ban Kft. főzőcsapata, második a dunapataji Linzer Kft. csapata, harmadik Faragó Józsefné dunapataji lakos lett, aki dr. Gyimesi Mária különdíját is kiérdemelte. Idén a legszebb főzőhely díjat Dóczi Ferenc érdemelte ki. 

Délután Polgár Peti humorista előadása, majd Kökény Attila fellépése szórakoztatja a közönséget. Niki Miki és a Csinibabák fellépése után Dolhai Attila koncertje következett, majd a közönséget a Löfan Mazsorett Csoport fellépése gyönyörködtette. A szombati napra a tűzijáték, majd az ezt követő Margaret Island élő koncert tett föl a koronát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában