Vidámság

2023.09.17. 18:43

Százakat vonzott a három falut is érintő szüreti felvonulás Bács-Kiskunban – galériával

A több évtizedes hagyományhoz hűen szombaton három falura szóló táncos, lovas, fogatos szüreti felvonulás indult Dunaszentbenedeken a Tájháztól a község utcáin át, majd a menet hangos muzsikaszó és ostorpattogtatás közepette Uszódon és Géderlakon is megmutatta magát.

Zsiga Ferenc

A menet hangos muzsikaszó és ostorpattogtatás közepette Uszódon, Dunaszentbenedeken és Géderlakon is megmutatta magát

Fotó: Zsiga Ferenc

A jeles eseményen nemcsak a település híres, díjnyertes lovasai, fogatosai képviseltették magukat, hanem a szomszédos falukból és Dunapatajról is érkeztek hagyományőrző sporttársak. Vargyas László polgármester is két hintóval állt ki. A Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptánccsoport és a helyi lovas közösség volt a motorja a mulatságnak, az eseményhez másodszor csatlakozott a Nagydorogi Néptánc Együttes és a Nagydorogi Karaván Zenekar.

A menet népviseletbe öltözött résztvevői 13 órakor a faluház előtt gyülekeztek, majd onnan vonultak át a Tájházhoz, ahol Tóth János kisbíró hirdette ki a falu elmúlt egy évi eseményeit, majd ifj. Kovács Miklós bíró a szüleitől kikérte Rigó Dorottya bírónét. A megható ceremónia után a helyi óvodások az óvodapedagógusokkal közösen szüreti táncot és énekeket adtak elő, zenei aláfestés mellett.

A díszes menet 14 óra körül indult, a sort a táncosok vezették, majd a forgatag közönségének egy része lovas kocsikon, hintókon, énekszóval vonult a Kossuth – Rákóczi – Vörösmarty – Zrínyi – Petőfi – Dózsa és más utcákon keresztül vissza a Kossuth Lajos utcára. Természetesen több megállót beiktatva, ahol a nyugdíjas egyesület és több porta tulajdonosa jóvoltából a táncosok, a lovak és lovasaik, illetve a kocsikon utazók sem maradtak szomjasak és éhesek. 

A közel egy kilométert alkotó szüreti felvonulás résztvevői először Uszód, majd Géderlak főbb utcáit bejárva mutatták meg magukat, egy kis táncbemutatót is tartva a két szomszédos település központjában. Az idei szüreti fölvonulás hosszú úton megfáradt résztvevői a faluházba tértek vissza, ahol a szüreti forgatag a kora esti órákban egy közös örömtánccal ért véget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában