Bács-Kiskun

2023.09.02. 06:50

Sok mindent tehetünk kertünk őszi pompájáért

Sok kertben, teraszon a kánikulában a leggondosabb öntözés ellenére sem maradtak életben a virágok, a lágy szárú növények. Szerencsére az ősz elején is van mivel pótolni a forróság okozta veszteséget.

Baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A virágok, a cserjék, a bokrok kiszáradása megelőzhető, ha mulcsozással, talajtakarással gondoskodunk a talaj párologtatási képességének csökkentéséről. Erre kiváló a fenyőkéreg vagy a levágott fűnyesedék a növények tövéhez szórva.

Ha mégiscsak látjuk kerti növényeinken a kiszáradás jeleit, mentsük, ami menthető! Még az egynyári növény is jó eséllyel feljavítható tápoldattal, talajjavítóval, illetve a növény elszáradt részeinek lemetszésével, hiszen a kisebb lombfelülettel a párologtatás is csökkenthető. Ha azonban nem menthető a virágunk, akkor se csüggedjünk. A kiszáradt egynyári növények balkonnövényekkel, őszi virágokkal pótolhatóak. Az őszi egy- vagy kétnyári ültetésű virágok a kedvelt őszirózsa, illetve a kissé fagyérzékeny krizantémok. Az árvácskákat is ősszel ültethetjük el a tulipánokkal együtt; ezek télen is virágoznak, ha nem éri őket hótakaró.

Szeptemberben is fontos a heti fűnyírás. Ha rendszeresen vágjuk, öntözzük a gyepet, akkor a tápanyag-utánpótlásról is gondoskodjunk! Utóbbi akkor kimondottan fontos, ha a nyesedéket össze is gyűjtjük a levágott területről, mert ezzel a tápanyagszint is lecsökken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában