Munkakeresők

2023.09.29. 14:20

Négyszázötven állást kínáltak a kecskeméti börzén – galériával

A kecskeméti állásbörzén résztvevő cégek 450 állásajánlatot hoztak magukkal. A munkaügyi rendszer 3200 értesítést küldött ki az állástalan ügyfeleknek. Az érdeklők péntek délelőtt találkozhattak a munkaügyi központban a vállalkozások képviselőivel.

Barta Zsolt

Huszonegy cég standjánál várták az állástalanokat a cégek munkatársai

Fotó: Barta Zsolt

Négyszázötven álláshelyre kerestek munkatársat azok a cégek, akik részt vettek a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal által szervezett állásbörzén. Az idén második alkalommal rendeztek ilyen eseményt. A városban, illetve a járásban a regisztrált állástalanok száma 3200 körül alakul. Információink szerint ennyi meghívót küldött a hivatal foglalkoztatási osztálya az ügyfeleknek.

Gaál József, Kecskemét gazdasági alpolgármestere köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a város, a hivatal és a képző intézmények egymással egyeztetnek, hogy a cégek munkaerőigényeit ki tudják elégíteni képzett szakemberekkel. A vállalkozások keresik a munkatársakat, sőt, információi alapján újabb befektetők is érdeklődnek a város iránt. Elmondta, hogy Kecskeméten jó dolgozni, ugyanis két városban, itt, és Tatabányán emelkedtek az utóbbi években a legdinamikusabban a nettó bérek.

Cseh Tamás, a járási hivatal vezetője arról beszélt, hogy 27 éve tartanak ilyen börzéket, amely segítségével növelni lehet az elhelyezkedésre várók esélyeit. 

A börzén bár 21 kiállító cég képviselte magát, összesen 44 vállalat ajánlataival találkozhattak az érdeklődők, akik számára 450 munkahelyet kínáltak.

Az Univer kecskeméti nagyvállalat áruszállító, csomagoló, élelmiszeripari, minőségellenőri állásokat is kínált. A Knorr-Bremse segédmunkásokat, illetve CNC-esztegályosokat keresett. A Mercedes standjánál olyan, inkább fehérgallérosokat kerestek, akik az új gyár felépítésénél játszanak fő szerepet. A rendőrség és a büntetés-végrehajtás munkatársai is tájékoztatták az érdeklődőket. A honvédség standjánál is sokan megfordultak, azonban ahogy hallottuk, nehéz ma a munkanélküliek sorából olyan embereket toborozni, akik mind mentálisan, mind fizikálisan alkalmasak a katonai élet kihívásainak a teljesítésére. A Rösch Mode Kft. munkatársa is várta az érdeklődőket. Ahogy mondták, akár harminc munkatársat is fel lehetne venni a céghez, munka ugyanis van. A megyei kórház asztala körül is sokan érdeklődtek a munkafeltételek iránt.

A beszélgetések során a tájékoztató szakemberek leginkább a pozíciókat ismertették, a bérekről, ahogy mondták a tájékoztatókat végighallgatók, ritkábban esett szó. 

A munkaügyi központ kijáratánál azonban jó néhány állásajánlat volt kifüggesztve, amelyek alapján látható volt, milyen bruttó bérekre lehet számítani.

Faiskolai kertészt 450 ezerért, rakodó munkást 304 ezerért keretek. Épületvillamossági szerelőt az egyik cég 400–450 ezer forintért keresett, míg postás munkakörben bruttó 300 ezer forint volt az ajánlat. A megyei kórházba bruttó 312–389 ezer forintért várnak képzett ápolót, karbantartó villanyszerelőnek 380–400 ezret ajánlott egy cég. Ipari segédmunkásnak 342, míg zöldterület gondozónak egy vállalkozás 330–370 ezret ajánlott.

Egyre kevesebb a munkanélküli

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat augusztusi adatai alapján 2003 állástalant tartottak nyilván Kecskeméten. A megyeszékhelyen összesen 70 383 munkaképes embert tartanak nyilván. Azaz a 2003-as létszám mindössze a 2,85 százaléka a város munkaképes lakosságának. A szakirodalom azt mondja, ha öt százalék alá esik a munkanélküliség aránya, akkor nincs elegendő tartalék munkaerő egy országban. Bács-Kiskunban 3,26 százalékos a nyilvántartott álláskeresők száma az aktív munkavállalók számához képest. A Kecskeméti járásban az állástalanok száma 2894 fő. Ennek azonban egy harmada, 939 fő képzetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában