Bács-Kiskun

2023.09.01. 19:50

Mutatjuk, mikor készül el a 441-es főút felújítása Kecskemét és Nagykőrös között

Átfogó sajtóközleményt juttatott el hírportálunknak az Építési és Közlekedési Minisztérium Sajtóirodája a 441-es számú főút Kecskemét és Nagykőrös közötti szakaszának fejlesztéséről.

Horváth Péter

Forrás: Shutterstock.com / illusztráció

A közleményben leírják, hogy a kivitelezésről szóló szerződést 2021. november 11-én írták alá és 2021. december 30-án lépett hatályba. A megújult szakasz forgalomba helyezésére legkorábban 2024 III. negyedévében kerülhet sor.

Nagykőrös, Kálvin téri csomópont

Az átépítési munkálatok megkezdődtek, belterület lévén ideiglenes forgalomterelés mellett több építési ütemben fog megvalósulni. A közleményben arról tájékoztat a minisztérium, hogy jelenleg a föld alatti közművezetékek kiváltási feladatai vannak folyamatban. A kivitelezési feladatok során a Petőfi út lezárása továbbra is fennmarad. Augusztus utolsó hetében megkezdődött a 441-es főúton a vízkiváltással érintett munkavégzés, melyhez jelzőőrös irányítás mellett, váltakozó irányú forgalomkorlátozást vezetnek be szeptember első felében.

A közművek átépítése után szeptember második felében az útépítési munkálatok is megkezdődnek, szintén több ütemben, ideiglenes forgalomkorlátozások mellett. A munkavégzés során várhatóan szeptemberben a 441-es főúti szakaszon jelzőőrös forgalomirányítás mellett váltakozó irányú forgalomkorlátozás lesz. A későbbi forgalomtereléssel kapcsolatos változásokat folyamatosan jelzi a minisztérium a közlekedők felé.

441-es főút, külterületi szakasz

A tájékoztatás szerint a 441-es főút Pest megyei külterületi szakaszán az ideiglenes terelőutak és szervizutak kiépítése elkészült. A főpálya építési munkálatai augusztus 26-án kezdődtek, a főpálya átépítése várhatóan decemberig tart. A főpálya átépítésének ideje alatt az ideiglenes terelőúton 2x1 sávon tudnak haladni, de előzni tilos és 40 kilométer/órás sebességkorlátozásra kell számítani az érintett szakaszon. Ezzel egyidőben a már elkészült külterületi főpálya szakaszon a szerviz- és kerékpárutak építése van folyamatban.

Kecskemét és Katonatelep közötti szakasz

A Kecskemét-Katonatelep közötti szakaszon a Mathiász Általános Iskola felőli oldalon a csapadékcsatorna építése, valamint közvilágítás kiépítése is megvalósult. Ezzel egyidőben az érintett oldalon az egyéb közműépítési feladatok is befejeződtek. A katonatelepi szakaszon folyamatos munkavégzés lesz várhatóan a projekt befejezésig, azaz 2024. II. negyedévig. Ez alól természetesen kivétel a téli üzemeltetési időszakra történő leállás.

E szakaszon várhatóan 2023. októberig a szelvényezés szerinti jobb oldalon, azaz a Mathiász Általános Iskola felőli oldalon halad a munkavégzés, majd ezt követően a másik oldalon kezdődnek meg az építési munkák. 

Kecskemét-Katonatelepen folyamatosan épülnek a jelzőlámpás csomópontok, jelenleg egy csomópontban helyezték el azokat, illetve a Szőlőskert és Napfény utcák érintett szakaszainak kiépítése is folyamatban van.

 Katonatelepen egyirányúsították a Platán utcát és a Katona Zsigmond utcát a Lombos utca és Zsigmond Ferenc utca közötti szakaszon, a Zsigmond Ferenc utca irányába, mivel megkezdődtek a két csatlakozó utcában az útépítési és vízépítési munkálatok. Ez érinti a közúti és részben a gyalogos forgalmat is. A bevezetett korlátozás várhatóan 2023 szeptember végéig vagy októberig tart majd.

A 441-es főút Nagykőrös és Kecskemét közötti szakaszát érintően a Naspolya utca megközelítését szolgáló szervizút építését megkezdte vállalkozó, a munkálatok előrehaladottsága miatt a Naspolya utca Katona Zsigmond utca és 441-es főút közötti szakaszát lezárták. Ezért a Naspolya utcából megszűnt a főútra történő felhajtás lehetősége, a munkálatok idején a főútra a Gyökér utcáról tudnak felhajtani a lakosok.

A forgalomkorlátozások bevezetése előtt a pontos forgalmirend-változásokról az érintett önkormányzatok részére értesítést küld ki a minisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában