Gondolkodj ökosan!

2023.09.28. 15:11

Kutatóállomást és közösségi alkotópontot hoztak létre a félegyházi könyvtárban – galériával

A környezettudatos gondolkodásra való nevelés fontos célkitűzése a Petőfi Sándor Városi Könyvtárnak. Az Öko-sarok kialakítása után most egy kutatóállomást és közösségi alkotópontot hoztak létre, melynek átadását csütörtökön tartották. Elsőként a Platán Utcai Általános Iskola diákjai vehették birtokba és próbálhatták ki a kísérleti eszközöket, játékokat.

Vajda Piroska

Kutatóállomást hoztak létre

Fotó: Vajda Piroska

Gondolkodj ökosan! címmel ismeretterjesztő kutatóállomást és közösségi alkotópontot hoztak létre a félegyházi könyvtár ifjúsági részlegében. A kezdeményezésnek több célja is van. Egyrészt, hogy a könyvtárba látogató fiatalok a könyvek és más digitális tartalmak mellett empirikusan (tapasztalati úton) is megismerhessék a természet és a zöld technológia csodáit – mondta el a megnyitón Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatónője. Hozzátette, a kutatóállomás ötlete és megvalósítása munkatársának, Tóth Kovács Nikolettnek köszönhető. 

Az állomáson a kísérletekhez illő, inspiráló környezetben a biológia, a csillagászat, a zöldenergia, a napenergia és a víztisztítás témákban szerezhetnek személyes tapasztalatokat a diákok. A kutatóállomást nem csak egyénileg, de csoportos foglalkozások keretében is használhatják majd a helyi iskolák, így alkotóműhelyként is működhet a csütörtökön átadott szolgáltatási pont.

Az igazgatónő elmondta, hogy kutatóállomás megvalósításához 450 ezer forint támogatást nyertek a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán. Ebből különböző kísérleti eszközöket vásároltak. Így például elektronikus és mechanikus csillagászati modelleket, sztereomikroszkópot és zöld energia elektronikus építőkészletet. Ez utóbbi segítségével a gyerekek – de akár a felnőttek is – megtanulhatják, hogyan állítható elő áram vízenergiából, hibrid motor, anyagvizsgáló, napelemes óra és sok más projekt. 

A kutatóállomáson helyet kapott egy virágnövesztő készlet is. A mini laboratóriumot a leendő botanikusoknak, vegyésznek vagy geológusnak ajánlják. A készlet segítségével a diákok elsajátíthatják a talajkutatás és a növénynövekedés alapjait. Megfigyelhetik a növények növekedésének minden szakaszát a gyökerektől a gallyakig és a levelekig. A napelemes építőkészlet segítségével pedig a napenergia hasznosításának folyamatába nyerhetnek betekintést a gyerekek, míg a víz- és levegő tudományos játékkal többféle kísérletet is elvégezhetnek. Mindezek mellett a környezetvédelem és természetismeret témában több hasznos társasjátékot is beszereztek – sorolta az igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy a könyvtár zöld törekvéseit 2019-ben a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége Zöld könyvtári díjjal ismerte el, 2020-ban pedig a Minősített Könyvtár címet is elnyerték. 

Ezek az elismerések is arra ösztönzik az intézmény munkatársait, hogy a 21. század elvárásainak megfelelően újítsák meg szolgáltatásaikat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában