Kulturális örökség napja

2023.09.17. 20:45

Közös sétán tekintették meg Szabadszállás örökségeit

Közös sétára hívták a lakosságot a kulturális örökség napja alkalmából Szabadszálláson, melynek keretében az érdeklődők megtekinthették a város nevezetességeit.

Gulyás Sándor

Az érdeklődők megtekinthették a város nevezetességeit

Forrás: Beküldött fotó

Ellátogattak József Attila nagyapja egykori hajlékába, a Dörmögő házba, megtekintették a Lisieuxi Szent Teréz katolikus templomot, ami Fridrich Lajos építészmérnök tervei alapján épült. A város katolikus temploma 1929-ben készült el, melyben egy kápolna, három tantermes iskola és egy kántor-tanítói lakás került kialakításra. A tantermekben 1949-ig folyt a tanítás, ezt követően a templomot átalakították. A ma látható templomot 1957-ben szentelték fel. 

Megismerhették a református templom történetét, aminek elődjét 1628-ban építették, majd mintegy száz évvel később, 1756-ban új templomot emeltek a helyére, torony nélkül. A tornyot 1769-ben húzták fel, de a két építményt csak négy év után, 1772-ban kapcsolták össze. A barokk stílusban épült templom ekkor nyerte el jelenlegi alakját. 

Forrás: Beküldött fotó

Bejárták a városháza műemléki védelem alatt álló közigazgatási épületét, ami nemcsak építészeti emlék, de jellegénél fogva, közel két évszázad emlékeinek és szellemiségének az őrzője is. A 195 évvel ezelőtt épült városháza az ország első emeletes városházája. Bár gépészetileg korszerűsítették, egyebekben a főépület változatlan maradt.

A szervezők legnagyobb örömére nemcsak helyből, hanem Kecskemétről és Fülöpszállásról is érkeztek látogatók.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában