Ünnep

2023.09.17. 14:18

Jó hírt kaptak a lakosok a dunafalvai szüreti fesztiválon – galériával

Hagyományos szüreti felvonulásra gyűltek össze a népviseleti ruhába öltözött lakosok Dunafalváról és a környékbeli településekről szombaton délután.

Márton Anna

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője bejelentette, hogy folytatják a település fejlesztését

Fotó: Márton Anna

A szürethez kapcsolódó mulatságok közül legjelentősebbek ma is a településen a felvonulás és a bál. A szabadtéri színpadnál gyülekeztek a felvonulók. Hagyományosan bíró és bíróné kikéréssel kezdődött az esemény, közben a menet végig vonult Dunafalva utcáin. A közel kétórás felvonulást követően kezdődtek a színpadi programok. 

Arató Béla polgármester Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselőjét kérte fel az ünneplők köszöntésére. Jó hírrel kezdte mondandóját a képviselő, bejelentette, hogy folytatják a település fejlesztését. A dunafalvai bekötőút maradék 1,3 kilométeres szakaszának felújítását szeptember 18-án kezdik meg, várhatóan október közepére elkészül. Így teljessé válik a dunafalvi bekötőút felújítása.  − A munkálatok 100 millió forintból valósulnak meg. Korábban vállaltuk, hogy ezt megvalósítjuk, és most a háború okozta nehézségek ellenére elkészítjük ezt a fejlesztést is − fogalmazott a képviselő. A szüreti felvonulásra vonatkozólag Jancis Robinson borkritikust idézte: „Minden egyes pohár borban, amit megiszunk, egy egész év szőlőművelése jelen van és talán sok év munkája is. Mégis a legtöbbünk csak egyszerűen ledönti a torkán, anélkül, hogy egyáltalán megpróbálná kiolvasni belőle mindezt”. 

− Ilyenkor megünnepeljük és megköszönjük azt a fáradtságos munkát, amelyet a szőlő művelésével egész évben végzünk. 

Hálát adunk a Jó Isten kegyelméért, hogy volt erőnk elvégezni ezt a munkát és volt értelme a fáradozásnak  − folytatta Zsigó Róbert, majd mindenkinek megköszönte az egész éves fáradozását, és további sok közös sikert kívánt mindannyiuknak. Husák Zsolt plébános megáldotta a terményt, majd következett a színes műsor a színpadon.

Fellépett a Nagybaracskai Néptáncegyüttes „kisgyükerek” csoportja, a Danubia AMI sükösdi gyermek tánccsoportja, illetve a Danubia AMI tamburazenekar. Ezt követően hangulatos ünnepi műsort mutatott be a helyi Szigeti Kör hagyományőrző néptánccsoport gyermek és felnőtt tánccsoportja. A fellépés össztánccal zárult. Az esti bált a Népházban tartották hajnalig, ahol Nagy Tibi és csapata zenélt. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában