Ünnepség

2023.09.02. 15:42

Felavatták a Kossuth-szobrot Csátalján – galériával

Sántha Gergely csátaljai kötődésű szobrászművész alkotta meg és adományozta a településnek Kossuth Lajos szobrát, melynek köztéri változatát Csák Attila készítette el. Szombat délelőtt avatták fel a szobrot a csátaljai községi parkban.

Márton Anna

A csátaljai községi parkban állították fel Kossuth Lajos szobrát

Fotó: Márton Anna

Hazafi vagyok, nemzetem sorsa szívemen fekszik”− idézett Kossuth Lajos Deák Ferencnek címzett úgynevezett Cassandra levéléből Kovács Antal, Csátalja polgármestere, aki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára gondolatait tolmácsolta az avató ünnepségen. Az államtitkár betegség miatt nem lehetett jelen a rendezvényen.

Kossuth Lajos neve egy a magyar függetlenséggel. Ez minden nemzedék legfontosabb törekvése Szent István óta. Az ország önállóságát, a magyarság szuverenitásának alapját minden esetben védelmezni kell. Mi, magyarok ma úgy élünk, hogy tapasztaljuk ennek a gondolatnak az igazságát. Ma vezérlevünk, hogy a nemzeti érdek az első. Mindezt hirdetjük úgy, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek önazonosságának megerősítését, hagyományainak őrzését a lehető legnagyobb örömmel támogatjuk. Velük Magyarország és a magyarság is erősödik − hangzott el az eseményen.

A kiváló nagy szónok és államférfi Kossuth Lajos szobrát Sántha Gergely csátaljai kötődésű szobrászművész alkotta meg, és adományozta Csátalja község részére, ezzel is kifejezve a falu lakói iránti tiszteletét. Csátalja Község Önkormányzatának felkérésére Csák Attila szobrászművész készítette el a köztéri változatot.

− Kossuth Lajosnak nemcsak a nevét idézzük, de a szobor által megidézzük alakját is 

− fogalmazott a polgármester. Majd felidézte Sántha Gergely szobrászművész jellemzését az alkotásról: „Ez a Kossuth Lajos körül kialakult, azon időkre jellemző legfontosabb ismertető jelekkel és dekoratív elemekkel készült mellszobor egy szabad kompozíció. Tehát nem archívum másolatok gyűjteménye, hanem szabad művészi megközelítése egy nép ajkán élő történeti személynek. A szobor alsó része arra utal, hogy nincs szabad keze, hogy megcsonkított, hogy szárnyaszegett, hogy távollétében felakasztott, hogy honpolgárságától, alapvető emberi jogaitól megfosztott, családjával együtt kitaszított, de hitében mégis erős ember. Talán kicsit keserű mosollyal ajkán, de reményt sugározva tekint ránk.”

−  Azt kívánom, hogy e szobor be tudja tölteni nemes célját, melyre született, amelyre hivatott. Hogy Sántha Gergely szobrász szellemiséget teremtsen −  ezekkel a szavakkal zárta gondolatait Kovács Antal polgármester, majd koszorúzás következett. A koszorúzás ideje alatt Kossuth-indulókat adott elő a Csátaljai Székely Népdalkör.

Kossuth Lajos szobrát Kovács Antal polgármester, Sántha Irén, a szobrász testvére és Simon István, a testvértelepülés, Kerelőszentpál polgármestere leplezte le.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában