Életút

2023.09.15. 20:28

Egykori bélás diákok, ma már ismert emberek szerepelnek a bajai III. Béla Gimnázium új portrésorozatában

A Bajai III. Béla Gimnázium és a Bajai Televízió együttműködésében szeptembertől Egykor és most címmel kilencrészes portrésorozat indul, amely egy-egy interjú keretében olyan jeles személyiségeket mutat be, akiket az köt össze egymással, hogy mind az iskola diákjai voltak, időközben pedig más területen tudtak érvényesülni.

Márton Anna

Lusztig Ágnes és Faldum Gábor

Fotó: Beküldött fotó

A gimnázium több mint 250 éve alatt tömegével bocsátotta ki a valamely területen kiemelkedő sikereket elérő diákokat, akik közül jó néhányan hatalmas ismertségre tettek szert, és szakmájuk kiválóságai közé tartoznak. Valamennyi interjút az iskola sajtókapcsolatokért felelő, angol-spanyol szakos tanára, Lusztig Ágnes készítette a Bajai Televízió munkatársainak segítségével. Az interjúalanyok kiválasztása során arra törekedett, hogy olyan egykori diákokkal beszélgessen, akik máig rendkívül büszkék bélás gyökereikre. Mindannyian jól ismert, köztiszteletben álló bajai és környékbeli polgárok, akik nagy szeretettel emlékeztek az iskolában eltöltött éveikre, és mind egyöntetűen azt vallották, hogy bélásnak lenni bizony nagyon jó volt.

A kilenc elkészült portré természetesen csak szűk, önkényesen kiválasztott keresztmetszetét adhatja a sikeres egykori bélások körének. 

A szerkesztő-riporter – a teljesség igénye nélkül – arra törekedett, hogy a különböző területekről: tudomány, kultúra, művészet, gazdaság, oktatás mutasson be olyan portréalanyokat, akik örömmel vállalkoztak arra, hogy felidézzék bélás múltjukat. 

Minden ilyen beszélgetés egy igazi utazás, lelki és mentális feltöltődés volt, hiszen kiderült belőlük, régen sem csak az iskola és a szigorú tanárok álltak a középpontban: az interjúalanyok valós emberi érzésekről, sikerekről és kudarcokról, nehéz megmérettetésekről is meséltek, amelyek aztán így vagy úgy utat mutattak nekik a jövőjük felé.

A sorozat elkészítésének célja elsősorban az iskola hírnevének megerősítése és terjesztése volt. Célközönségét alkothatják az egykori bélások, akikben nosztalgikus érzést válthat ki egy-egy beszélgetés, a jelenkori bélások, akiket mindez megerősíthet abban, hogy nagyon jó helyen, biztos kezekben vannak, de akár olyan leendő középiskolások is, akiknek segítséget adhat döntésükhöz, hogy olyan iskolába jelentkezzenek, ahol lehetőségük lesz arra, hogy tehetségüket kibontakoztassák és a bélás tanári kartól komoly értékeket kaphassanak. De érdekes lehet a sorozat minden, a város kultúrája, oktatása, közélete iránt érdeklődő, a gimnáziumhoz közvetlenül nem kötődő nézőnek is, hiszen az egyes epizódokban általuk máshonnan ismert személyiségek új oldalát, érdekes, izgalmas életutakat ismerhetnek meg.

A tervek szerint a csatorna minden hónap harmadik szombatján tűzi műsorra a portréműsort. 

Az évad során a következő személyiségekkel láthatnak életút-interjút: Koch Csaba borász, vállalkozó, Kolti Helga színművész, Taskovics László közgazdász, banktisztviselő, Harsányi Zsolt vállalkozó, Arnóczki János tanár, a gimnázium korábbi igazgatója, dr. Mencser Zoltán idegsebész főorvos, Varga György református lelkész, polgármester, dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta, Faldum Gábor olimpikon triatlonista. Az első beszélgetés várhatóan 2023. szeptember 16-án, 19 órai kezdettel lesz megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában