KSH

2023.09.08. 19:49

Bács-Kiskun még tartja a lakásépítési tempót

Bács-Kiskun Vármegyében közel annyi lakás készült el, mint tavaly. Június végéig 245 új lakást adtak át Bács-Kiskunban. Ez kettővel kevesebb, mint tavaly az első fél évben volt. Az országban a helyzet ennél valamivel kedvezőtlenebb képet mutat. 

Barta Zsolt

A felvételen Kiskőrösön épül egy 12 lakásos társasház, amelyet tavasszal adnak át

Fotó: Barta Zsolt

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése alapján idehaza az idei első fél évében 7353 új lakás épült, ez pedig 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi számnál. Nem rózsás a helyzet a jövőt tekintve: a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 10 880 volt, ez pedig 39 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában volt. Budapesten 2316 lakást vettek használatba, közel egyharmaddal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. 

A vármegyeszékhelyeken 28, a többi városban 6,9 százalékkal kevesebb lakás épült. Csak a községekben bővült a lakásépítés, ott 9,2 százalékkal több lakást vettek használatba. A falusi építkezések többsége az agglomerációkban valósult meg. Ott ugyanis a telkek olcsóbbak, mint magukban a városokban. A statisztikai hivatal jelentése alapján Bács-Kiskunban tavaly 656 lakás épül. Ez egy kisebb lakótelepnek felel meg. Ha ez az ütem nem növekszik, akkor 373 év kell ahhoz, hogy megújuljon a megyei lakásállomány. Ennél az országos helyzet jobb: mivel tavaly 20540 új ingatlan épült, így 223 év alatt újulhat meg az országos lakásállomány. 

Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy a hazai közel 4,5 millió lakóingatlan egy része nincs túl jó állapotban, csákány alá érett épületekről van szó. Ennek részben az az oka, hogy a lakások egy része üres, mert vidéken olyan helyen található, ahol nincs munka, így a tulajdonosok elköltöztek. A nem lakott épület pedig az ingatlan leromlásához vezet elég hamar. 

A lakások felújítása szerencsére nem állt le, de már közel sincs annyi munkája a mestereknek, mint korábban volt.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában