Alzheimer-világnapi séta

2023.09.21. 15:59

Alzheimer-kór: létfontosságú a megfelelő tájékoztatás a betegek és hozzátartozók számára − galériával

Alzheimer-világnapi sétát tartottak csütörtök délelőtt Baján. A menet a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény Nappali Ellátásának épülete elől, a Telcs Ede utcából indult és a Bácskai Kultúrpalotához érkeztek a szépkorúak, ahol a Szent László Általános Művelődési Központ fiataljaival találkoztak. Lila szalagot lobogtattak az esemény résztvevői, ezzel szerettek volna több figyelmet kapni, és jelezni , hogy egy fontos ügy érdekében találkoztak és sétáltak közösen.

Márton Anna

Alzheimer-világnapi sétát tartottak

Fotó: Márton Anna

Az eseményt a Bácskai Művelődési Központ szervezte, támogatta a Bajai Szent Rókus Kórház Egészségfejlesztési irodája, a Cédrus Egyesített Református Intézmény, illetve a Baja Városért és Egészségéért közalapítvány. Pálfi Mária, a Bácskai Művelődési Központ közművelődési és közönségkapcsolati szakembere hangsúlyozta, hogy a figyelemfelkeltés, illetve a tájékoztatás rendkívül fontos, hiszen keveset tudunk róla az Alzheimer-kórról, és nincs gyógymódja. 

− Ami segítséget tud nyújtani azoknak, akik demens betegeket ápolnak, az az információ. Ezen a napon információcserére is van lehetőség. Baján működik az Alzheimer Café (Baja, Telcs E. u. 8. Cédrus Idősek Nappali Ellátása), ami tulajdonképpen egy hozzátartozói klub, ahol megbeszélhetik tapasztalataikat az érintettek − mondta hírportálunknak Pálfi Mária.

Egyre nagyobb probléma a demencia

A demenciával egyre több idős ember küzd,  a szervezők a társadalom tagjainak a figyelmét szerették volna felhívni a demenciával élő személyek problémáira. Mind a nappali ellátásban, mind a bentlakásos otthonokban egyre nagyobb problémát jelent. Országszerte nincsen elég tájékoztatás, nincsenek olyan helyek, intézmények, ahol megfelelő információhoz, segítséghez juthatnak a betegek és a hozzátartozók mondta Páncsity Adrienn, a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény pszichiátriai betegek nappali ellátásának és a közösségi pszichiátriai ellátás vezetője.

Jelenleg az országban nincs konkrét nyilvántartás az Alzheimer-betegek számáról, hozzávetőlegesen kétszázötven-háromszázezer főt tartanak nyilván, azokat, akik már orvosi segítséget is kaptak. 

De ezen felül még több százezren lehetnek a társadalmunkban, akik semmilyen segítségnyújtást nem kapnak, illetve nem vesznek részt orvosi ellátásban, tudtuk meg Mihalovics Mária Krisztinától, aki a Cédrus Idősek Nappali Ellátását és a szociális étkeztetést vezeti.

A korai jelek felismerése kulcsfontosságú

Először is a legfontosabb az lenne, hogy minél korábban ismerjék fel a betegséget. Szűrővizsgálatokat kellene szervezni. De a családnak is figyelnie kell az idős hozzátartozóra. Az orvosok és neurológusok azt hangsúlyozzák, hogy a korai felismerés nagyon sokat jelent. Bár megállítani nem lehet a folyamatot, de lassítani igen. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy már akkor kérnek segítséget a hozzátartozók, amikor már súlyos vagy középsúlyos fokozatú a demencia. A demenciában szenvedő beteg nappali ellátása, gondozása nagyon nehéz feladatot ró a társadalomra. Fontos, hogy olyan közösségi életet éljenek az idősek, ahol több inger éri őket. Ne izolálódjanak el a társadalomban. A meglévő állapoton, ami már kialakult, azon nem tudunk változtatni, de a betegség lefolyást tudjuk lassítani tette hozzá Mihalovics Mária Krisztina.

Hiányzik a megfelelő tájékoztatás

A cél, hogy már a korai jelek felismerésekor ne érezzen szégyent a beteg vagy a család, és jelentkezzenek a segítőknél. Az Alzheimer-kór tünetei közé tartozik a rövidtávú memóriavesztés, amit a család nem biztos, hogy észre vesz, ha nem él egy háztartásban az idős emberrel. Ha csak pár órát töltenek együtt, nem veszik észre, hogy az idősebb családtag esetleg nem jó helyre teszi el a tárgyait.

− A hűtőbe tesz olyan dolgot, ami nem oda való, vagy elfelejt szavakat, többször ismétli önmagát. A hozzátartozók szerint ezek nem konkrét jelek, de ezek már a betegség kialakulásának első jelei is lehetnek. Ebben az esetben már nem is enyhe fokú demenciára utalók a jelek, hanem ezek a tünetek jellemzőbben a középsúlyos demenciát tükrözik. Inkább akkor ijed meg a család, amikor olyat lát, hogy az utcán sétál az ő hozzátartozója és nem az évszaknak megfelelő ruházatot visel − mondta hírportálunknak Mihalovics Mária Krisztina. 

− Az, amit még látunk, én is a saját területemen, mert ez egy határterület a pszichiátria és a neurológia között. Az Alzheimer-betegség, inkább az idős gondozáshoz tartozik, de egy idő után megjelennek pszichotikus és pszichiátriai tünetek is az előrehaladottabb állapotban. Ezért vagyunk mi ketten jelen ebben a felhívásban, mert mindkettőnk ellátottjait érint − fogalmazott Páncsity Adrienn.

A háziorvost kell először felkeresni

Ha jelentkeznek az Alzheimer-kór tünetei egy idős embernél, az elsődleges út, az hogy a háziorvost felkeresik. A demenciával élő személyt ő küldi tovább szakorvoshoz. Mihalovics Mária Krisztina hangsúlyozta, nagyon fontos lenne, hogy ezek a személyeket a szociális ellátó rendszerrel kerüljenek kapcsolatba. Ellátásaikban foglalkozásokat tartanak, nagyon jól kiépített módszereik vannak a rövidtávú memóriaelvesztés visszaszorítására. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy nagyon sokat jelent a demens beteg esetében a szerető család, a táplálkozás, a közösség.

Páncsity Adrienn  kiemelte, hogy: a nappali ellátásuk egyik szolgáltatási eleme a felügyelet is. A betegeket mindennap látják, foglalkoznak velünk, sokszor jobban tudjuk jelezni mint egy hozzátartozó, hogy milyen állapotváltozások történnek a betegek esetében.

Több rizikófaktor is van

Az Alzheimer-kór kialakulásának okai nem ismertek, de bizonyos rizikófaktorok mint például a stressz, magas vérnyomás, fejtraumák, rosszul kezelt cukorbetegség, egyes nyugtatók, elhízás növelik a megbetegedés kockázatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában