Ízletes ételek

2023.09.11. 13:45

A foktői Tarhonyások nyerték a Paprikafesztivál főzőversenyének vándorkupáját – galériával

A több száz éves tradíciókhoz való ragaszkodás, az egyszerű paraszti konyha remekeihez való visszatérés vívta ki a XXXII. Paprika – és Gasztrofesztivál XXV. Jubileumi Paprikás Ételek Főzőverseny zsűrijének egyik legmagasabb elismerését Kalocsán. Ezzel beigazolódtak a kalocsai Németh József Venesz-díjas gasztronómiai szakember, a jubileumi főzőverseny főszervezője szavai, miszerint az értékelésnél adott étel autentikus elkészítése még egy egyszerű ételt is az élvonalba repíthet, az anonim rangsorolásnál nem feltétlenül a drága alapanyagokból készült étkek élveznek majd prioritást.

Zsiga Ferenc

A csapat két tagja vette át a kupát és az oklevelet, jobbról Kovács Ottó, a cserépedénnyel Bolvári Gábor

Fotó: Zsiga Ferenc

A zsűrielnök gondolatai ellenére azt azért nehezen gondoltuk volna, hogy a tréfásan Tarhonyások(k) nevet választó, foktőiekből, vagy egykori foktőiekből álló férfi ötösfogat tarhonyás húsa, a régi menzás időket idéző „úttörőgombóca” nyeri el a negyedszázadra visszatekintő Paprikás Ételek Főzőverseny elismert séfekből, gasztronómiai szakemberekből álló zsűrijének egyik legmagasabb elismerését, a vándorkupáját, amit Kalocsa város indított útjára. Természetesen nem akárkik főzték a győztes ételt, ugyanis a „Bajnokok utcájában” csak azok állhattak a kondér mögé, akik, mint a Tarhonyások(k), a korábbi megmérettetéseken már bizonyították rátermettségüket, hozzáértésüket.

A régi paraszti világ konyhájában a szárított tarhonya volt az egyik legfontosabb olyan élelmiszer, amit a határban dolgozók könnyen magukkal tudták vinni, vagy onnan hazatérve a vászonzacskóban tárolt tarhonyából készítettek kiadós, ízletes ételt. 

A csupa foktőiekből, vagy egykori foktőiekből álló főzőcsapat, Bolvári Gábor, Dr. Jéri Tamás, Kocsi Gábor, Kovács Ottó és Szalai József három különböző tarhonyás ételt főzött: a versenybe benevezett és az egyik legmagasabb elismerést kivívó „úttörőgombócot”, valamint versenyen kívül, de legalább akkora odafigyeléssel és szeretettel pásztortarhonyát és keménytarhonyát a családtagok, barátok, ismerősök, és persze a kóstolók részére. 

Ez utóbbiakból volt bőven, így egy idő után le is kellett állítani a kóstolást, hogy maradjon a vendégeknek.

A főzőcsapat egyik alapító tagját, Kovács Ottót a díj átvételét követően kérdeztük, hogyan fogadták magas elismerést?

– A zsűri az érdeklődés felcsigázása érdekében – nagyon helyesen – azt a módszert követte, hogy a legrangosabb elismerések átadása maradt a díjátadó ceremónia végére. Mi a barátai szálak szorosabbra fűzése, a főzés öröme miatt állunk a kondér mögé, és nem utolsó sorban, hogy szülőfalunk jellegzetes ételét bemutassuk a nagyobb közönség részére. Versenyről lévén szó, azért volt egy kis izgalom bennünk, de őszintén szólva az utolsó díjak kiosztásánál már szinte feladtuk, mert magunk nem gondoltunk arra, hogy a műkedvelő szakácstudományunk ilyen magasra repíti az általunk főzött ételt. 

Örömmel vettük át a díjat, és azt is örömmel nyugtáztuk, hogy a zsűri tagjai ennyire elkötelezettek a hagyományok, a paraszti kultúra szerves részét képező magyaros konyha tradicionális ételei mellett. 

Így magasra emelem a kalapom előttük, hiszen mindannyian a szakma kiválóságai, akik gyakorlatilag bármit a legmagasabb fokon, a legigényesebb vendégnek is elkészítenek. Mint a gyökereinkhez, a hagyományainkhoz ragaszkodó embereket ez a hozzáállás talán még a megítélt díjnál is nagyobb örömmel tölt el. Köszönet érte! – mondta Kovács Ottó.

Dr. Jéri Tamás pedig a győztes étel hozzávalóit is megosztotta velünk. Az „úttörőgombóc” 22 kilogramm kockára vágott sertéslapockából, 6 kilogramm jó minőségű szárított tarhonyából, szükség szerinti mennyiségben sertészsíron pirított vöröshagymából, mintegy15 liter víz, só, bors, paprika és fűszerkömény hozzáadásával készült.

– Ez a csapat már bebizonyította az elmúlt közel 20 évben, hogy ebből a klasszikus népi ételből még magyarországi rekord mennyiséget is tudnak készíteni, és az sem véletlen, hogy 10 évvel ezelőtt megkapták a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség „ Népi Sütő-Főző Hagyományok Ápolója” címét. A zsűri értékelésekor a gazdag ízvilágon kívül szempont volt, hogy a csapat közel 20 alkalommal már részt vett a Paprikás Ételek Főzőversenyén. 
A Vándorserlegen kívül a szakmai fődíjat a kalocsaiak előtt nem ismeretlen nevű Súlyos Sasok Team kapta az aranydiploma mellé – mondta Németh József, a főzőverseny atyja.

A tarhonya csírázása tabutéma Foktőn

Ha már a foktőiek ragadványnevét, a Tarhonyásokat szóba hoztuk, elmondjuk a legendák világába eső név eredetét. A régmúltban gyökerező történet szerint a pityókás férjet megdorgálta az asszony, amiért a búzát még nem vetette el. Az meg bortól mámorosan fogta a szárított tarhonyával teli zsákot, és elszórta a földön annak rendje módja szerint. Az igazi baj persze nem abból kerekedett, hogy a búza a kamrában maradt, így aztán soha nem kelt ki, hanem hogy az asszony mindezt elpletykálta a piacon. Ebből is látható, hogy a férfibűnök felnagyításának a faluban is régi hagyománya van. Talán azóta él, hogy Foktőn a tavaszi hónapokban nem illik a tarhonya „csírázásáról” érdeklődni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában