Rendezvénysorozat

2023.09.19. 12:35

A falu idősei a mesélő estek vendégei Kömpöcön – galériával, videóval

„Mesélnek az örök fiatalok, te csak hallgasd őket!” elnevezéssel indult útjára egy új rendezvénysorozat a Márton Gyűjteményes Házban.

Tapodi Kálmán

A mesélő estek első vendége Kovács Istvánné Lőrincz Julianna volt, aki 1938-ban született Kömpöcön

Fotó: Tapodi Kálmán

A régmúlt idők felidézését a ház létrehozói Mártonné Paragi Julianna és férje Márton Sándor szorgalmazták, akik nemrégiben egy erdélyi útjukon láttak a házak előtt összeülő, beszélgető időseket, ahogyan ez szokás volt korábban idehaza is a falvakban. A mesélő estek első vendége Kovács Istvánné Lőrincz Julianna volt, aki 1938-ban született Kömpöcön. Hatan voltak testvérek és ő volt a legkisebb, de a kicsi Juci édesapja szemefénye volt. Juci néni örömmel emlékezett vissza gyerekkorára, pedig akkoriban bőven jutott ház körüli tennivaló számukra is. 

Disznóvágások, lakodalmak, régi bálak, kacérkodások és szerelmek is felidéződtek a Márton-ház udvarán, ahová sokan jöttek el meghallgatni Juci néni történetét. A néha könnyeit morzsolgató közönség nagy tapssal köszönte meg Juci néninek a múltidézést, majd együtt énekelték vele a kedves nótáit is. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában