Bács-Kiskun

2023.08.18. 06:50

Szabó Attila: Óvni kell háziállatainkat a tűzijáték okozta riadalomtól!

Háziállatok felelős gazdijaként az augusztus 20-ai tűzijátékra ugyanúgy kötelességünk felkészülni, mint a szilveszterire − figyelmeztet Szabó Attila, az Argos Állatvédelmi Egyesület vezetője, aki számos jó tanácsot is megfogalmazott, amit a kedvencek védelme érdekében megtehetünk.

Horváth Péter

Forrás: shutterstock.com / illusztráió

Az államalapítás alkalmából tartott ünnepen fellőtt tűzijáték, csak úgy, mint a szilveszteri megrémíti a háziállatokat és kellő elővigyázatosság hiányában félelmükben elmenekülhetnek otthonról. Szabó Attila néhány fontos javaslatot fogalmaz meg a gazdiknak, mely elővigyázatossággal minimalizálni lehet a tűzijátéktól megriadt házi kedvenc szökésének veszélyét.  

− A kutya nyakörvére helyezzünk bilétát, címmel, telefonszámmal és ellenőriztessük a chipszám regisztrációját, hogy helyes adatokkal szerepel-e a nyilvántartásban. Minden adatváltozásnál jelezni kell az állatorvos felé, hogy frissítse a lakcímmel és az elérhetőségünkkel kapcsolatos adatokat − hívta fel a figyelmet az állatvédelmi szakember, aki szerint fontos, hogy egy kiadós sétát tegyetek a kedvencekkel a tűzijáték előtt. − Fáraszd le minél jobban kedvencedet, adj neki feladatokat, és dolgozz vele. A fizikailag és mentálisan lefárasztott kutya jobban átvészeli az ijesztő hanghatással járó eseményt − tanácsolta Szabó Attila. 

Ha kell, nyugtatót is adhatunk kedvenceinknek, lehetőleg természetes anyagokból készült készítményeket alkalmazva. Szabó Attila azt javasolta, hogy előtte érdemes konzultálni állatorvossal, és figyelembe venni az ajánlását.

Tapasztalat, hogy ha kedvenc nagyon félős, akkor nem akadály neki a kerítés, abban, hogy meggátolja a menekülésben. 

Jobb ha beengedjük a lakásba, még ha csak az előszobába vagy garázsba is, de legyen zárt helyen.  

A szakember szerint a gazdi maradjon nyugodt és ne mutassa az állat felé, hogy aggódik érte. A magabiztos magatartás is sokat segíthet a megnyugtatásában.  Ha hangosabbra vesszük a tévét, leengedjük a redőnyöket, akkor a hang- és fényhatásokat tompíthatjuk.

Szabó Attila szerint semmiképp ne büntessük meg a háziállatot azért mert fél, és ne simogassuk, hiszen azzal a félelmet erősítjük benne. De ne hagyjuk magára a kedvencünket, mert ilyen körülmények között szüksége van ránk.

Ha mégis eltűnne a kutyánk, cicánk, keressük a legközelebbi menhelyen, illetve készítsünk posztokat a közösségi médiába, osszuk meg oldalunkon és a csoportokban. Sok állat így került haza. Ha pedig találunk egy kutyát, akkor értesítsük a helyi állatvédőket, akik a várossal szerződtek kóbor állatok mentésére.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában