Zenekar

2023.08.30. 18:38

Sipos Béla karnagy: a koncertek közös értéket teremtenek

Szombat délután három zenekar vonult fel Kiskőrös belvárosában. Ahogy erről a Petőfi Népében, és a baon.hu honlapunkon beszámoltunk, Kiskőrös Város Fúvószenekarának meghívására két vendégzenekar, Szentes Város Fúvószenekara, és az Orosházi Fúvószenekar adott három koncertet. A házigazda zenekar vezetőjével, Sipos Béla karnaggyal beszélgettünk arról, hogy lehet összetartani a zenekart akkor, amikor mindenki szabadságon van.

Barta Zsolt

A kiskőrösi zenekart vezeti negyedik éve Sipos Béla karnagy

Fotó: Barta Zsolt

Mint mondta, a csapat nem tart nyári szüntet. A tagok hozzáállása, a szeretet, a közös cél, a mások és önmagunk szórakoztatása adja azt a hátszelet, amely az együttest előre viszi. A zenekarban minden korosztályból játszanak zenészek. A legidősebbek már nyugdíjasok, a legfiatalabbak között általános iskolások is vannak. 

Sipos Béla, aki 2019 óta irányítja a zenekar szakmai munkáját fúvós karnagyi mester diplomát szerzett Szegeden, harsona volt az alapszakja. Jelenleg a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar karmester-helyettese, de emellett Kiskőrösön tanít a zeneiskolában, illetve a zenekar számára tart próbákat. 

Szegeden él, két gyermeket nevel, felesége szintén zeneművész. Hódmezővásárhelyen főállásban, míg Kiskőrösön mellékállásban dolgozik. Négy éve vezeti a zenekart, két hónapja magas elismerést kapott az együttes egy jubileumi minősítő koncert során. A zenekar a fennállása 40. évét ünnepelte. Ennek keretében A Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet-Európai Szövetségének (WASBE-World Association for Symphonic Bands and Ensembles) szakmai bizottsága minősítette a koncert után az együttest, és a neves, Kiskőrösről elszármazott zenészek közös fellépését. A zenekar a maximum száz pontot kapta meg. 

Kérdésünkre, hogy a mai fiatalokat, a Z generáció tagjait hogy lehet rávenni a klasszikus hangszerek szeretetére, így válaszolt. A közösségi erőnek van óriási szerepe, olyanok járnak a zenekarba, akiknek erre szükségük van. A minőségi együtt töltött időt nem szabad lecserélni a számítógép által generált kozmoszra. Amikor együtt vagyunk, akkor közösen értéket teremtünk, ami semmi mással össze nem téveszthető, mondta végül Sipos Béla karnagy.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában