Baja

2023.08.23. 14:13

Kitüntették a gemenci erdőgazdaság nyugalmazott vezérigazgató-helyettesét

Az államalapítás ünnepe alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Rádi József Sándor erdőmérnök részére a gemenci erdőgazdaság újraszervezésében vállalt kiemelkedő szerepe, valamint több évtizeden át elhivatottan végzett munkája elismeréseként. Két évi erdőrendezői, illetve műszaki vezetői munka után 1968-tól 1993-ig erdészetvezetőként tevékenykedett az erdőgazdaság bajai erdészeténél.

Márton Anna

Rádi József Sándor erdőmérnök

Az erdőgazdaság leggyengébb erdészetéből 10 év alatt az élmezőnybe került vezetése alatt a bajai erdészet. Az erdészet faállománya a többi ártéri erdészethez képest gyenge minőségű volt, ezért struktúraváltást vezetett be, ennek eredményeként az üzemnél: csemete termelés, erdőművelés, fahasználat, fagyártmány termelés, fácántenyésztés, apró- és nagyvadgazdálkodás folyt. Vezetése alatt a szőlőkaró termelés mellett korszerű parkettafríz gyártó üzemmé vált az érsekcsanádi fűrészüzem és ekkor jött létre az országos hírű lenesi fácántelep.

A Gemenc Rt. gazdasági mélyrepülése idején nevezték ki a gazdaság termelési vezérigazgató helyettesévé és ebből a beosztásából ment nyugdíjba. Teljes erőbedobással küzdött a gazdaság fellendítéséért, ami 1998-ra az új vezérkarral sikerült is. Aktívan részt vett a fagyártmány üzemek korszerűsítésében és a vadgazdálkodás eredményessé tételében.

Aktív természetvédő volt. Fegyelmi eljárások ellenére megtagadta a Veránka szigetnek a gemenci árteret legjobban jellemző, gémtanyát és rétisas fészket magába foglaló erdőterület kitermelését, amely jelenleg erdőrezervátum.

Az erdő közcélú rendeltetését mindig szem előtt tartotta, ezért küzdött az erdei kisvasút fejlesztéséért, az országban egyedül álló faanyag szállító hajópark megmentéséért, az erdei iskola program bevezetéséért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában