Szalkszentmárton

2023.08.05. 12:16

Hollandiában bukkant fel az a küszvágó csér, amit a Kiskunságban gyűrűztek

A közelmúltban érkezett az értesítés arról a küszvágó csérről, amelyet Hollandia északi részén figyelt meg Gert Jan Verbeek egy szigeten. A színes gyűrű alapján kiderült, hogy a madarat dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa jelölte 2021. júliusában a szalkszentmártoni kavicsbányában.

Tapodi Kálmán

Színes- és fémgyűrűkkel ellátott küszvágó csér fióka

Fotó: Kiss Mónika

A megfigyeléssel ez az első Hollandiában megkerült hazai jelölésű küszvágó csér – számoltak be minderről a knp.hu oldalon. Mint írták: a küszvágó csér elsősorban az Alföldön és a Kisalföldön költ. Telepesen fészkel, gyakran szerecsen- és dankasirályokkal vegyes telepeken. Halastavak, szikes tavak, folyók, illetve kavicsbányatavak kisebb szigetein, zátonyain telepszik meg. 

Forrás: Madárgyűrűzési Központ; Gert Jan Verbeek

Egy fészekben általában három tojása van. Elsősorban apró halakkal táplálkozik, amelyekre a víz felett repülve vág rá - neve is innen ered. Magyarországi állománya hosszú távú vonuló, ami azt jelenti, hogy telelőterületei a Szaharától délre, a kelet-afrikai tengerpartokon találhatóak. Hazánkban március vége és október eleje között lehet találkozni egyedeivel. A küszvágó csér hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában