Falu kenyere

2023.08.19. 10:43

Helyi alapanyagokból készítették el Fülöpjakab kenyerét – galériával

Helyi alapanyagokból, a helybeliek összefogásával sütötték meg a falu kenyerét pénteken este a Gyöngyösi család kemencéjében. A ropogósra sült kenyeret a szombati falunapon kóstolhatják meg a fülöpjakabiak. De a vasárnapi ünnepi szentmisére is félre tettek egyet.

Vajda Piroska

Elkészítették Fülöpjakab kenyerét

Fotó: Vajda Piroska

Tavaly, a faluház vezetője, Kovács Márta kezdeményezésére készítették el elsőként a falu kenyerét Fülöpjakabon. Ezt a hagyományteremtő kezdeményezést folytatták idén is. A közös kenyérsütésnek ezúttal is a Gyöngyösi család biogombászata adott otthont. A kenyér hozzávalóit – a gabonát és a kovászt – is a helybeliek adták össze – sorolta a részleteket Bodor Sándor, polgármester. Elmondta, a fülöpjakabi kenyér több szempontból is különleges, hiszen 88 éves kovásszal, fülöpjakabi tönkölybúza liszttel és shiitake biogomba őrlemény hozzáadásával készült. 

A 88 éves kovászt Baráth Lászlóné Katalin három éve kapta, azóta folyamatosan „eteti”, kétnaponta ugyanis házi kenyeret sütnek otthon. Elmondta, régóta élt benne a motiváció, hogy jó minőségű kenyeret tegyen a család asztalára. A kenyérsütést végül a világjárvány idején kezdte el, mert amikor betegek voltak, mindig a szomszédok vásároltak be nekik. Ekkor érezte, hogy milyen jó lenne függetlennek lenni az épp aktuális állapotoktól. Így indult a keresgélés egy jó és egyszerű recept után, és így talált rá az akkor 85 éves kovászra is, amit szívesen ajánlott fel a falukenyeréhez.

Gyöngyösi Sándortól megtudtuk, a lisztet Kovács Imre, helyi gazda ajándékozta a falu kenyeréhez. És ha már biogombászatban készül az ünnepi kenyér, nem maradhat ki belőle a gomba sem – hangsúlyozta a házigazda. 

Elmondta, hét kilogramm lisztből négy kenyeret készítettek, a tészta dagasztásába bevonták a fiatalokat is. A munkálatokat – a dagasztást és a kemence felfűtését – azonban Sándor szülei irányították, akik gyakorlott mozdulatokkal mutatták a fiatalabbaknak, mit, hogyan is kell csinálni. Nem mindegy az sem, hogy a szakajtóban pihentetett kenyeret mikor teszik be a kemencébe. A lisztpróba mutatja meg, hogy megfelelő-e a hőfok. Ha a beszórt liszt nem ég meg, hanem szépen barnul, akkor jó a hőfok, mehet a kenyér a kemencébe, ahol mintegy másfél óra alatt sül meg tökéletesre – részletezte Gyöngyösi Sándor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában