Produkciók

2023.08.26. 11:39

Gyönyörű néptáncgálával, kézművesek bemutatkozásával startolt a XXV. Szakmári Falunap – galériával

Hat néptáncegyüttes több mint száz táncos lábú gyermeke és fiatalja gyönyörű előadásokkal teremtett fergeteges hangulatot péntek délután a XXV. Szakmári Falunap nyitóeseményén.

Zsiga Ferenc

Több mint száz táncos gyönyörű előadásokkal teremtett fergeteges hangulatot a XXV. Szakmári Falunap nyitóeseményén

Fotó: Zsiga Ferenc

A nagyszínpadok néptáncgálájával felérő, két és fél órás produkció előtt és közben a nézőtérrel egy térben bemutatkoztak a helyi termelők és kézművesek, finom sajtjaikat, mézeiket, mézeskalácsaikat és boraikat felvonultatva. Emellett a népes publikum a süteményversenyre benevezett finomságokat is szabadon kóstolhatta. Este 20 órától a szakmári és a bátyai öregfiúk vették birtokba a kivilágított műfüves kispályát. Mindkét településről népes szurkolótábor kísérte figyelemmel az egykori helyi sztárfocisták még mindig rutinos, gólokban gazdag játékát, amelynek végeredménye 8:6 Szakmár javára. A fociban megfáradtakat és a közönség kitartó részét levezetőként táncház és Folk kocsma várta. Eközben a szombati főzőverseny résztvevői – kihasználva a délutáni 36 fokról úgy 28 fokra hűlő levegőt – megkezdték kialakítani a főzőhelyeket és felállítani a vendégsátrakat.

A helyi népi dialektus szerint „Fércőjünk égyet” című Néptáncosok Napjának eseményeit mindenképpen érdemes alaposabban kibontani, mert a Szakmár Község Önkormányzata és a Szakmári Hagyományőrző Egyesület szervezésében megvalósuló gála egyértelműen megmutatta: a Markella – Vörös Laura és Markella Balázs táncpedagógusok művészeti vezetése mellett 6 éve táncoló csoportnak, a Szakmáron táncolóknak komoly a beágyazottsága a megye, az ország néptáncában. A műsor érdekességét jelentősen fokozta, hogy a műfaj iránt érdeklődők ezúttal a Kárpát-medence magyarságának szinte valamennyi táncába mélyebb betekintést kaptak. Színpadra lépett: a Szeremlei Néptáncegyüttes, Hőgyészi Székely Kör, Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület táncosai, a szakmári Nádikó, Kobolya és Malomér csoportok. A talpalávalót valamennyi együttes részére a sokoldalú Bácska Banda húzta.

Az első fellépő a szakmári Kobolya néptánccsoport volt, majd a közel 50 éves múltra visszatekintő Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület táncosai léptek színpadra, magyarbődi táncokat bemutatva. A sort az 1927-ben alakult Szeremlei Néptánc Együttes folytatta. A felnőtt társulatnak két utánpótlás csoportjai is van, így a blokkban természetesen ők is helyet kaptak.

A vastaps, éljenzés közben levonuló szalkszentmártoniakat a kiemelt aranyminősítéssel is büszkélkedő Hőgyészi Székely Kör táncosai váltották, bökönyi táncokat előadva. Az együttes nevére azért is felfigyeltek a helyiek, mert az együttesnek Herczeg Gábor személyében kalocsai koreográfusa és kitűnő táncosa is van.

A helyi, azaz szakmári Nádikó tánccsoport Kővágó Zsolt vezetésével mezőségi táncokat mutatott be. Itt kell említést tennünk arról, hogy a szakmári táncosokat a bajai székhelyű, a községben 1997 óta jelen lévő Danubia AMI szakembergárdája oktatja.

A sort folytatva a Hőgyész Székely Kör táncosai bukovinai táncot mutatattak be. A produkció érdekessége, hogy Bukovina lakói a Mária Terézia által elrendelt kényszersorozások elől menekültek el Erdélyből. A szétszóródott székelyeket a Habsburg Birodalom 1774-ben összegyűjtötte és letelepítette őket Bukovina öt falujában. Ezt a letelepítést idézték fel táncban a Hőgyészi Székely Kör táncosai. A történelmi múltba visszatekintő eseményt a már említett Herczeg Gábor kalocsai koreográfus, táncos állította színpadra.

Miután az egyes tánccsoportok többször is, mást-mást táncolva álltak a közönség elé, az aktuális népviseletbe öltözés a rekkenő melegben nem kis erőfeszítést igényelt, de mindenki derekasan állta a sarat. A Fércőjünk égyet! Néptánc Találkozót a Szakmári Malomér csoport fellépése, majd a közös táncház zárta. Az est hátralévő részében a táncosok és a népes közönség jól megérdemelt lazulási igényét a Folk kocsma szolgálta.

A XXV. Szakmári Falunapról szóló beszámolónkat a szombati nap eseményeivel folytatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában