Hatalmas érdeklődés

2023.08.27. 21:00

Főzőverseny és a Zanzibár koncertje csalogatta a XXV. Szakmári Falunap népes közönségét – galériával

A gasztronómia és az élőzene összekapcsolása ezúttal is bevált: Szakmár a hétvégén a negyedszázados jubileumhoz méltó falunapot rendezett.

Zsiga Ferenc

Szakmár a hétvégén a negyedszázados jubileumhoz méltó falunapot rendezett

Fotó: Zsiga Ferenc

A százakat vonzó pénteki néptánc gála, a helyi kézművesek bemutatkozása és a Szakmár – Bátya öregfiúk rangadó jól megalapozott a szombati, egyébiránt a nyár eddigi legnagyobb kánikulájában zajló főzőversenynek, kispályás focinak, operett gálának, majd az esti Zanzibár koncertnek.

Már a péntek késő esti előkészületekből sejteni lehetett, hogy a főzőverseny csak alkalom arra, , hogy a helyi cégek, nagyobb közösségek, családok és barátaik összejöjjenek, és együtt éljék át az egy településhez, egy közösséghez tartozás, a közös főzés, a kollektív falatozás, koccintgatás örömét.

Miközben a szarvasból, marhából, birkából, bárányból készülő pörköltek a bográcsokban rotyogtak, a kispályán, dacolva a hőséggel, a hagyományos falunapi focibajnokság zajlott, persze csuromvizes mezekben.

A fiúk derekasan helytálltak, majd rövid pihenő után Dobler Róbert alpolgármester és a borászként is ismert Marosvári Gábor főszervező adta át az első három helyezettnek kijáró okleveleket és kupákat a csapatoknak.

I. helyen a fiatalokból, igazolt játékosokból álló Lendület csapat, a II. helyen a Gabona Kft. csapata, a III. helyen a Hajrá foci! együttes végzett.

Kispályás focibajnokság I. helyezett
Fotó: Zsiga Ferenc

A legjobb játékosnak kijáró díjat Szűcs Kornél, míg a „legrégebb óta pályára lépő” elismerő oklevelet Szabadi Ignác vette át, kitörő taps közepette.

A főzőhelyeken közben lázasan folyta munka, a Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács, Balogh Jenő, Tóth István szakoktatók már a tűzgyújtás fázisától megszemlélték a versenyzőket a készülő, később anonim módon zsűrizett ételeket.

Természetesen nem mindenki nevezett be a versenyre, de ettől még kitűnő, nem csak bográcsos ételek készültek. Mindenekelőtt elismerést érdemel a Szabó Ferenc által szarvasból, gombából készült pörkölt, ami kapros-túros galuskával került a vendégek elé, azok legnagyobb megelégedésére.

Ha már a zsűri szóba került, fontos tudnivaló, hogy a süteményversenybe benevezett több tucatnyi, péntekeken szabadon kóstolható, fogyasztható édességet Török Anita és Fekete Anikó szakoktató mestercukrászok értékelték.

A legnagyobb társaságot a Varga Ferenc vállalkozó tulajdonában lévő Szakmári Gabona Kft. gyűjtötte maga köré. A közel 100 főnyi vendég a két nagybográcsban készülő pörkölt közül a főzőverseny második helyén végzett, Gubány Sándor által főzött birkapörköltből is falatozhatott.

A Farmer Vadásztársaság népes vendégseregének, közel 50 főnek Szauter László, a társaság elnöke főzött, mint utóbb kiderült, pörköltjével a főzőverseny harmadik helyezését érte el.

Ettől kicsit kevesebb vendégnek terített a verseny első helyezettje, Ács István és párja, akik Negyven Team néven neveztek, és vörösboros marhapörköltjükkel érdemelték ki az első hellyel járó arany bográcsot és a vándordíjat is. Ráadásként a vándordíjat a zsűri instrukciói szerint egészen egy éven át törölgethetik, hogy 2024. augusztus utolsó hétvégéjéig meg ne kopjon a fénye!

A nagy ebéd után, akkor már 37 – 38 fokos melegben a Kovács Akusztik, majd a operett műfaj legnépszerűbb dalait előadó Heart Társulat szórakoztatta a művészekkel dalra fakadó közönséget.

A 16 órakor kezdődő díjátadáson András Gábor polgármester köszöntötte a résztvevőket, foglalta össze az elmúlt év legemlékezetesebb eseményeit, majd elsőként a süteménysütő verseny díjazottjainak gratulált. Első helyezett Tóth Sándorné, második Vörösné Kocsi Katinka lett, míg a harmadik helyen Jankovics Károlyné végzett.

A főzőverseny díjait Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács és András Gábor polgármester adta át. Az első helyezettnek kijáró aranybográcsot, arany fakanalat és a vándorserleget a 40-es Team nyerte. II. helyezett Gubány Sándor lett, a III. helyezést a Farmer Vadásztársaságnak főző Szauter László érdemelte ki.

A folytatásban az Eddie and the Space Dogs lépett színpadra. A zenekart 2023 januárjában alapították Kalocsán. Bár Eddie és a Zűrkutyák is sok-sok éves zenei tapasztalattal rendelkeznek, ez az első közös zenekaruk. Repertoárjukban egyaránt szerepeltek régi rock- és bluesklasszikusok Hendrixtől és Claptontól, motown-dalok, de a pop vagy funk sem állt távol a Németh „Eddie” Edina – ének, Varga „Ziggy” Zsigond – billentyűs hangszerek, Óbert Tibor – dobok, percussion, Mácsai Balázs gitár, Csapai Tamás basszusgitár alkotta együttestől.

Fotó: Zsiga Ferenc

A kis méretű egzotikus állatok bemutatásával, simogatásával, extrém sport bemutatóval színesített program csúcspontja a 20 órakor kezdődő Zanzibár koncert volt, amelyre a közeli településekről is nagyon sokan érkeztek.

A kétnapos, végig kitűnő hangulatú XXV. Szakmári Falunap DJ Gabo retro bulijával a vasárnap hajnali órákban ért véget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában