Ünnepség

2023.08.21. 19:27

Díjakat, elismeréseket adtak át Tiszakécskén – galériával

A Millenniumi Emlékparkban tartották Tiszakécskén az augusztus 20-i megemlékezést, ahol az ünnepség mellett elismeréseket adtak át, és testvértelepülési okiratot is aláírtak.

Szentirmay Tamás

Az ünnepség alkalmából elismeréseket, kitüntető díjakat adtak át

Fotó: Szentirmay Tamás

Tóth János polgármester beszédében elmondta, hogy augusztus 20-a az egyik legrégebbi magyar ünnep. Szent István napja a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja, az újkenyér ünnepe. Történelmi áttekintést is mondott a jeles napról. – Van miért ünnepelnünk, mert van hazánk, vannak gyönyörű településeink, természeti kincseink, alkotó nemzetünk mondta. – Így van ez az egész Kárpát-medencében, legyen szó az anyaországról, Erdélyről, Felvidékről, Kárpátaljáról, vagy a Vajdaságról. Mi mindannyian összetartozunk és a nemzetet, a jelenleg ismert határok sem választhatják el. Mindig is egy nyelvet beszéltünk, azonos öntudattal és identitással rendelkezünk, annak ellenre is, hogy a történelem nagy vihara, próbára tett bennünket. Nagyon fontos az, hogy óvjuk a kapcsolatainkat, hagyományainkat, önkormányzati, egyházi, intézményi, iskolai, egyesületi és családi szinten is. A minőségből nem szabad engedni a kultúrában, a közéletben, a hivatásban, a közösségi élet megszervezésében ugyan arra a lelkiismeretes munkára van szükség, mint eddig. A szülőföldön való megmaradás egyik kulcsa is éppen ez, mert sokkal jobban kötődik mindenki ahhoz a helyhez, ahol tudja, hogy mindent a lehető legjobban fognak neki biztosítani. Ha mindezek számunkra is személyes ügy és meggyőződés, akkor az örökségnek annak a felbecsülhetetlen értéknek, amelyeknek a neve Magyarország, igen is van jövője, hangsúlyozta Tóth János. Az újkenyeret megáldotta és megszentelte Máté Csaba Sándor református lelkész és Bobek Tamás katolikus plébános.

Az ünnepség alkalmából elismeréseket, kitüntető díjakat adtak át: Tiszakécske díszpolgára elismerésben részesült Berszán Lajos atya a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum alapítója. Közszolgálati díjat kapott Tamás Zsolt, Művészeti díjat Kecskésné Juhász Szabina, Közoktatási díjat Szekeresné Vincze Ágnes, Egészségügyi és Szociális díjat Tóth Judit. Pedagógus Szolgálati emlékérmet kapott Sachingerné Wágner Judit Mária. Kimagasló teljesítményükért díjazásban részesült: Majorné Bodor Margit, Bagi Ferenc, Sánta László, Szűrszabó Krisztina. Tárgyjutalmat kapott: Dóka Lászlóné, Sáfár Gyuláné és Ragó László. Az ünnepségen közreműködött Antal Tibor és a Gyimesvölgye Férfikórus.

A megemlékezés végén testvértelepülési megállapodást írt alá Tóth János Tiszakécske város polgármestere és Szabó Zoltán a felvidéki Padány község polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában