Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

2023.08.07. 19:15

Áradás tapasztalható a Dunán: pénteken tetőzik a folyó Bajánál

Az áradás során számítani kell arra, hogy a hullámtér alacsonyabban fekvő területei víz alá kerülhetnek, illetve a hullámtérre kilépő víz a szokásosnál több uszadékot visz magával.

Márton Anna

Sugovica

Fotó: Németh András Péter

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az elmúlt 14 napban egy ciklon hatására a Duna alpesi vízgyűjtőjén jelentős csapadéktevékenység zajlott. Több osztrák, szlovén és horvát hegyvidéki területen, kisvízfolyáson és folyón rendkívüli áradásokat okozott. Ennek következtében a magyarországi folyók is intenzíven áradnak, rendkívüli árhullám vonul le a Murán, a Dráván és a Rábán is.

A Dunán is áradás tapasztalható, amely a jelenlegi előrejelzések alapján 2023. augusztus 11-én, várhatóan 574 centiméter környékén tetőzik a bajai szelvényben. Az árhullámot alacsony mederteltség fogadta, árvízvédelmi készültséget elérő vízszintek nem valószínűsíthetők.

Az elmúlt időszakban térségünkre is jelentős mennyiségű eső hullott. A felesleges vizeket a belvízcsatornák vezetik le, amelyek több kivezetési ponton az árvízvédelmi töltést keresztező zsilipeken keresztül kerülnek a Dunába. A kialakuló magas dunai vízszintek miatt a gravitációs kivezetési lehetőségek megszűnnek a Sárközi-vízrendszer egyes kifolyási szelvényeinél, ez miatt várhatóan belvízvédelmi készültség elrendelése mellett szivattyús átemeléssel kell biztosítani a felesleges vizek levezetését.

Az emelkedő dunai vízszinteknek köszönhetően víz betáplálásra is lehetőség nyílik a Deák Ferenc-zsilipen keresztül a Ferenc-tápcsatornába. A tápzsilip fokozatos nyitásával egyre több friss víz kerül a tápcsatornába.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában