Jakabszállás

2023.08.17. 10:54

Amíg az ember eszik, a kertészetekre is szükség lesz – galériával

A 40 éves kertészeti tapasztalattal rendelkező Pullai Béla és fia, Gábor három évvel ezelőtt indították el Jakabszálláson a Pullai Családi Kertészetet. Ma már többfajta uborkát, káposztaféléket, paprikát, paradicsomot, homoktövist termesztenek és egy faiskola is működik a 3,2 hektáros területen. Apa és fia kertészet és az Alfa Lucullus Kft. közös nyílt napján mesélt arról, hogy milyen ma belevágni a növénytermesztésbe és milyen lehetőségeik vannak a fejlődésre, illetve miféle nehézségekkel küzdenek napi munkájuk során.

Horváth Péter

Többfajta uborkát, káposztaféléket, paprikát, paradicsomot, homoktövist termesztenek

Fotó: Bús Csaba

– Faiskola működik, homoktövis és bodzaszaporító anyagot állítunk elő és idén először őszibarack oltványokat is. Szabadföldi zöldségekből a fő irányt az uborka és a káposztafélék jelentik. Uborkából mintegy kísérleti jelleggel öt fajtát termesztünk, a káposztafélékből szinte mindent felölel a repertoár: fejes káposzta, karfiol, brokkoli, kelkáposzta is terem a kertészetben – mutatja be Pullai Béla családi kertészetük terményeit.

A több mint 40 éves kertészeti tapasztalattal rendelkező, kertészmérnök végzettségű szakember fiával, Gáborral kezdett bele a szabadföldi növénytermesztésbe Jakabszálláson.

– Megvettük a 3,2 hektáros területet, ahol jelenleg két hektáron folyik intenzív termelés. Minden évben forgunk a zöldségfajtákkal és a faiskolával is, két egymást követő évben nem kerülhet ugyanoda ugyanaz a zöldségfajta. Ez a termőföld regenerálódása miatt nagyon fontos – hangsúlyozta a szaktudást adó idősebb Pullai. Fia, Gábor, amellett, hogy folyamatosan tanul, a lendületért felelős. Három éve költözött haza Ausztriából azért hogy édesapjával közösen termeljen. Jó megélhetést biztosító középvezetői állást hagyott ott a Lajtán túl, de hozta magával az élelmiszeriparban eltöltött 10 év tapasztalatát.

– Olyan helyet találtunk, ami nem a tipikus alföldi sívóhomok, hanem egy kicsit kötöttebb a talaj. Jakabszálláson nem jellemző a káposztafélék termesztése, de ez a föld épp arra alkalmas a maga magasabb Ph-jával és struktúrájával. Ezért nagyon fontos a termesztendő fajták megfelelő kiválasztása, és a termőföld igényli a tápanyagellátást és a növényvédelmet – magyarázza Pullai Gábor, hozzátéve, hogy a termesztés fő irányvonalait már megtalálták, de a finomhangolás még zajlik. Erre egy példa, hogy jelenleg öt uborkafajtát termesztenek, kísérleti jelleggel, és már körvonalazódik, hogy mely két fajta az, ami jól bírja a jakabi föld sajátosságait és az időjárás szeszélyeit.  

– Ebből is látszik, hogy az uborka a legérzékenyebb. Jó időben heti háromszor szedjük, de múlt héten három éjszakán is 10 fok alatti volt a hőmérséklet, ami meglátszik a termésen – mondja Gábor.

Pullai Béla hozzáteszi: a klímaváltozás kihívás elé állítja a termelőket. A tavalyi nyár aszályos volt, az idei pedig igen nedves, több hideg éjszakával.

– Alkalmazkodni kell a kiszámíthatatlan, változó körülményekhez. A cseppszalag szolgálja a termés öntözését, de a tavalyi aszályban még ez is kevés volt. Akkor 15 százalék alatt volt a légkör páratartalma, ami miatt nem tudtak úgy fejlődni a zöldségek, mint optimális körülmények között. Muszáj volt felsőöntözést használni, csak azért, hogy a sorközöket nedvesítsük és így az onnan kipárolgó víz segítsen. Azonban a pára fogékonnyá teszi a zöldséget a gombás fertőzésekre – kényes az egyensúly. A fertőzés egy hét alatt lenullázhatja az uborkatermést. Megfelelő időben kell tehát védekezni, a megfelelő szerekkel – magyarázza Pullai Béla, miközben a sorok között vezet bennünket. Hozzáteszi: a csapadékosabb időnek köszönhetően a káposztafélék idén szebbek, mint tavaly, de az uborkának extra védelemre van szüksége. – Amit nem old meg a természet, megoldja a művészet. Követjük a legújabb fejlesztéseket, és korszerű növényvédelmet és tápanyag utánpótlást alkalmazunk – fejti ki Pullai Béla.

Gábortól megkérdezzük, hogy érdemes volt-e otthagyni ausztriai állását a látszólag bizonytalanabb kertészet elindítása kedvéért? A válasz meggyőzően tömör. 

– Tökéletesen megérte – mondja, majd hozzáteszi: azt látjuk, hogy egyre nagyobb az igény arra, hogy ne az íztelen, külföldről behozott zöldséget fogyasszák az emberek, hanem ízes hazai termény kerüljön az asztalukra – fogalmaz Gábor, aki úgy véli, hogy amíg az emberek esznek, addig a kertészetekre is szükség lesz. Persze nem könnyű kialakítani a viszonteladói hálózatot, mert versenyezni kell az olcsóbb külföldi áruval. Náluk az is segíti a fennmaradást, hogy magánszemélyek is rendelhetnek tőlük interneten, amit kiszállítanak a vevőkhöz.

A tervekről Gábor elmondja, hogy a zöldségtermesztés olyan műfaj, ahol szorít az idő, ezért profilbővítést látnak szükségesnek.

 – A szedéstől számítva néhány napunk van arra, hogy eladjuk a zöldséget, ezért másban is gondolkoznunk kell. Mérlegeltük egy hűtőház építését, de az rendkívül költséges beruházás. Ami viszont szívügyünk, az a jó minőségű, tartósítószermentes, saját zöldségből való házias savanyúságok készítése. Jelenleg ennek az engedélyezése zajlik és hamarosan elkezdjük ezek értékesítését is – zárja gondolatait Gábor.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában