Konferencia

2023.08.23. 16:58

A tudásátadásról is szól a kecskeméti tanácskozás

Szerdától péntekig tart a Matematikát, Fizikát és Informatikát Oktatók 44. Országos Konferenciáját a Neumann János Egyetem Campusán. A tanácskozáson főként a felsőoktatásban dolgozó oktatók vettek részt, de érkeztek középiskolai tanárok is. A konferencia célja annak elősegítése, hogy a felsőoktatási intézmények oktatói és kutatói a matematika, a fizika, az informatika és a logisztika korszerű és hatékony oktatásáról és tudományos eredményeiről cserélhessenek tapasztalatot. Ezt segítik elő az előadások, poszter-bemutatók és személyes találkozások.

Horváth Péter

Dr. Fülöp Tamás, a kecskeméti egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket

Fotó: Horváth Péter

A konferencia főbb témakörei felölelik a korszerű matematika-, fizika-, logisztika- és informatikatanítás és tanulás területeit, előadások hangzanak el ezen területek tudományos eredményeiről és az oktatásfejlesztés lehetőségéről.  

Dr. Fülöp Tamás rektor köszöntőjében kiemelte: szerencsés, hogy a Neumann emlékévben az egyetemen rendezik meg a konferenciát, és a tematikát Neumann-nal kapcsolatosan alakították ki. Hangsúlyozta, hogy a konferencia jelentősége egyre nagyobb. Egyrészt azért, mert közelíteni kellene egymáshoz a középiskolák által kínált tudást és az egyetemen elvárt kompetenciákat. Ezt pedig úgy lehet, ha párbeszéd zajlik a felsőoktatásban és a középszintű oktatásban dolgozók között, és közösen egyengetnék azt a tudást, amire a hallgatóknak tanulmányaik során szükségük lesz. A másik aktualitás az átalakuló felsőoktatás, ahol fontos szerepet kapnak a teljesítményindikátorok. 

Ezért is kritikus, hogy a konferencia által érintett területeken miképp adják át a tudást a fiataloknak úgy, hogy ne legyen lemorzsolódás. 

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István köszöntőjében méltatta a tanácskozást, ami megalapozza a fiatal generációnak történő tudásátadás. 

A nyitónapon dr. Tóth Ákos, a Neumann János Egyetem munkatársa Neumann János munkásságának hatása a modern közgazdaságtanra címmel tartott előadást, majd dr. Pluhár András, a Szegedi Tudományegyetem oktatója Neumann játékelméletre gyakorolt hatásáról beszélt. Prof. dr. Benedict Mihály a 2022-es fizikai Nobel-díjról beszélt, amit a kutatók a kvantumfizikában elért eredményeikért kaptak. Dr. Földi Péter a kvantuminformatika és kommunikáció alapjairól tartott plenáris előadást. Dr. Boldog Péter a Tudományos Számítások Intézete Egyesületet mutatta be. A konferencia csütörtökön és pénteken plenáris előadásokkal és szekció ülésekkel folytatódik. A rendezvény fórumot ad a PhD hallgatók eredményeinek bemutatására is.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában