Kisvasúti Nap és Hajtányparádé

2023.08.12. 21:10

A bugaci Kisvasúti napon népszerűsítették a hajtányozást – galériával, videóval

Egy napra újra élettel telt meg a bugaci kisvasút szombaton a Kisvasúti Nap és Hajtányparádé alkalmával. A hajtányozás népszerűsítését szolgáló esemény évről-évre népszerűbb, ami annak is köszönhető, hogy ma már Jakabszállástól egészen Kiskunmajsáig zavartalanul közlekedhetnek a kézi- és lábhajtányok, illetve a motoros hajtányok az egykori Kecskeméti Kisvasút nyomvonalán.

Vajda Piroska

Ezt a kellemes szabadidős tevékenységet bárki kipróbálhatja, lehetőség van ugyanis kézi hajtányok és sínbiciklik bérlésére a bugaci vasútállomáson

Fotó: Vajda Piroska

A Kisvasúti Napnak közel 40 éves hagyománya van. 1984 óta rendszeresen, augusztus második hétvégéjén rendezett vasútbaráti találkozót a Vasúttörténeti Alapítvány. A kecskeméti nosztalgia utazásoknak nagy sikere volt, több százan utaztak rajta a bel- és külföldi vasútbarátok, érdeklődő családok egyaránt. Ezek a széles körben megismert és nagyon kedvelt találkozók sora a 2009-es vonalbezárás okán sajnálatosan megszakadt. 

Kékesi Márton projektmenedzsernek köszönhetően azonban újragondolták a Kecskeméti Kisvasúton való turisztikai közlekedés lehetőségét. A MÁV illetékes szakemberei mellett jónéhány önkéntes vasútbarát segítségével ma már az 52 kilométeres pályaszakaszt Kecskeméttől Kiskunmajsáig szinte teljesen járhatóvá tették a hajtányok számára. 

Ezt a kellemes szabadidős tevékenységet bárki kipróbálhatja, lehetőség van ugyanis kézi hajtányok és sínbiciklik bérlésére a bugaci vasútállomáson – tudtuk meg Csőszi Viktor, helyi önkéntestől, a Kiskunsági Hajtánypálya sajtóreferensétől. Elmondta, előre egyeztetett időpontban lehetőség van motoros hajtányokon való utazásra is. Ezek részleteiről a Kiskunsági Hajtánypálya internetes oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők. Elmondta, idén már arra is volt példa, hogy a bugaci iskolások osztálykirándulás keretében próbálták ki a hajtányozást. A Kiskunsági Hajtánypálya különlegessége, más hasonló pályákkal szemben, hogy itt lehetőség van mindkét irányú közlekedésre, így a visszautat is hajtányon tehetik meg az utasok – részletezte Csőszi Viktor. Azt is elmondta, hogy a fokozódó érdeklődés okán tervezik a járműállomány bővítését, a kézi hajtányok mellett könnyűszerkezetes motorkocsik beszerzést, amivel egyszerre több utast is szállíthatnak.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában