Ásatások

2023.08.11. 18:15

A bátyai leletek hamarosan a kalocsai múzeumban lesznek láthatók

A Viski Károly Múzeum munkatársai júliusban egy hetes leletmentést végeztek Bátya déli határában.

Tapodi Kálmán

Szabóné Lantos Andrea régész, főmuzeológus

Fotó: Tapodi Kálmán / archív-felvétel

Egy korábbi terepbejáráshoz és műszeres leletfelderítéshez kapcsolódóan bronzkori leletek, bronzlemezöv töredékei és karperecek kerültek elő a területről. Az ásatásról hírportáluk is beszámolt a helyszínről.

A feltárást Szabóné Lantos Andrea régész vezette, a múzeum részéről Farkas Ferenc restaurátor és Péteri Dénes vettek még részt a munkában. A múzeum munkatársainak munkáját önkéntesek és a bajai Türr István Múzeum munkatársai is segítették.

– A mostani feltárás eredményeként kiderült, hogy itt egy középső bronzkor végi, úgynevezett Halomsíros-kultúrához tartozó temetővel kell számolni. Az ásatás során három bronzkori sír, két őskori gödör és egy Árpád-kori kút került napvilágra. A kelet-nyugati tájolású, 3 ezer éves sírok közül az egyik női a másik egy férfi sír, a harmadik üres sírgödör volt. A csontvázas temetkezések mellékleteként ciprusi tűt – mely ruha összefogására szolgált – karpereceket, spiráldíszes gyűrűket, bronzkarikákat, egy bronzkorongot és egy kardmarkolatvéget bontottunk ki – számolt be az ásatás részleteiről a kalocsai múzeum közösségi oldalán Szabóné Lantos Andrea.

A leletek restaurálása folyamatban van, melyek hamarosan láthatóak lesznek a múzeum szeptember 16-án a Kulturális Örökség Napjai keretében nyíló „Kincsek” című régészeti kiállításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában