Oktatás

2023.07.04. 17:14

Világszínvonalú lehetőségek várják a tanulókat az építőipari, faipari és bútoripari szakképzésben Baján

A Bajai Szakképzési Centrum az Ágazati Központjának létrehozására sikeresen pályázott közel 250 millió forintot az Európai Szociális Alap forrásából, így világszínvonalú lehetőségek várják a tanulókat az építőipari, faipari és bútoripari szakképzésben.

Márton Anna

Összesen 250 millió forintra pályáztak

Fotó: Beküldött fotó

Virág Tibor kancellár hírportálunknak elmondta, hogy jelenleg két pályázat, kiegészítve egymást szolgálta az érdekeiket.

– Két Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatról van szó, egyikben konzorciumi tagként vettünk részt, tíz másik pályázó szakképzési centrummal együtt. Felkérésre kapcsolódtunk be a pályázatba, melyre közel 20 millió forintot hívtunk le. Az elmúlt nyolc év jutalmaként kaptuk ezt a lehetőséget – fogalmazott a kancellár.

A pályázat célja egy non-profit szervezte létrehozása volt, amit Ágazati Központ néven valósítottak meg. Ebben 52 százalékos tulajdonrésze van a Bajai Szakképzési Centrumnak, rajtuk kívül van még öt tulajdonostárs, jellemzően bajai nagy fás és építőipari vállalkozások.

– Az Ágazati Képzőközpont létrehozásának célja az volt, hogy a vállalkozások számára versenyképes, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerőt biztosítsunk. Ebben segítség az, hogy munkaszerződéssel, nagyobb diáklétszámmal több szakembert képezhessünk. Az építőszakmák esetében különleges helyzetben vagyunk, mert itt van a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara, ahol vízmérnök és katasztrófavédelmi képzés van, de középfokon nincs szakirányú becsatlakozása az egyetemnek – mondta hírportálunknak Virág Tibor kancellár.

Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum kancellárja
Fotó: Márton Anna

Hozzátette, hogy akkor életképes az oktatás, ha vertikumként tud működni. Ha már általános iskolás éveiben lehetőséget kap a fiatal, akár technikusi szinten szakmát tanulni, ebből szakirányú vizsgát tud tenni, erre érettségit, és így van lehetősége előképzettként belépni az egyetemi képzésbe. Ez az egyetemi képzés hatékonyságát is nagyban erősíti – hangsúlyozta a kancellár.

– Az az intézmény, amely sikeresen létrehozta az ágazati képzőközpontját, pályázhatott infrastrukturális beruházásra, hogy a központ mellé egy korszerű tanműhelyt, eszközrendszert, pedagógus továbbképzést, diákoknak szóló programokat megvalósítson. 

Összesen 250 millió forintot pályáztunk, ami egy infrastrukturális beruházást és egy tanműhely újjáépítését jelentette. 

Olyan tanműhelyről van szó, ami az építőszakmákat szolgálja ki. Ugyanis itt 14 szakirányban oktathatunk. Nagyon gazdag kínálatunk van. Az új tanműhely modern, multimédiás, ugyanakkor az építkezéseken jelenleg is kurrensen használt eszközökkel felszerelt megfelelő tanműhely, a hőkamerától kezdve mindenféle eszközzel fel van szerelve, olyanokkal, amiket az új beruházásoknál használnak az építőiparban. A pályázat révén pedagógus továbbképzésünk is volt nagyon nagy óraszámban – részletezte Virág Tibor.

Ezzel együtt a kancellár úgy véli, hogy az Ágazati Központ világszínvonalú eszközökkel, épülettel és tanárokkal, oktatókkal ki tudja szolgálni azt a célt, hogy a térségben minél több építőipari és más szakembert tudjanak kiképezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában